Zo doet een NOS-commentator verslag van een WK-wedstrijd

  • Lars Boogaard en Arnoud van der Struijk

    Redacteurs NOS op 3

  • Lars Boogaard en Arnoud van der Struijk

    Redacteurs NOS op 3

Hoe bereidt een voetbalcommentator van de NOS zich voor op een WK-wedstrijd? En wat neemt hij mee naar het stadion in Rusland? Hieronder nemen we je mee naar het werk van commentator Jeroen Elshoff rond de wedstrijd Duitsland-Mexico.

De originele foto
De analyse

Per WK-wedstrijd is Elshoff ongeveer 40 uur kwijt aan research. Voor de gemiddelde Eredivisie-wedstrijd maar 3 of 4, want die spelers kent hij grotendeels al. Als voorbeeld noemt hij z'n 'WK-research' rondom Japan-Senegal van komende zondag. "Daarvoor kijk ik onder meer morgen naar Colombia-Japan en Polen-Senegal. Dat klinkt leuk, maar je zit aantekeningen te maken voor de tv."

1. De noodlaptop

Elshoff laat zo weinig mogelijk aan het toeval over en neemt daarom altijd een laptop mee. "Voor calamiteiten. Zodat ik tussendoor nog snel iets kan opzoeken, mocht het nodig zijn." Tijdens Duitsland-Mexico raakte hij hem overigens niet aan. "Het was zo'n ongelooflijke wedstrijd dat ik geen tijd had om ook maar iets op te zoeken."

2. Markeerstiften

Omdat het onmogelijk is om én de wedstrijd te kijken én snel interessante feitjes uit aantekeningen te vissen, gebruikt Elshoff deze markeerstiften. Duitsland blauw, Mexico roze: "Je ogen kunnen veel sneller felle kleurtjes onderscheiden dan tekst. Zo kan ik in een splitseconde de belangrijkste informatie vinden." De gele markeerstift is voor spelers die geel pakken tijdens de wedstrijd.

3. Het spelersformulier

Voor elke wedstrijd krijgen commentatoren opstellingen en selectie op papier, verder krijgen ze geen informatie over de spelers. Voor de statistieken baseert hij zich op informatie van Gracenote en Opta, bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in sport-data.

4. Algemene informatie over alle spelers

Elshoff beperkt zich niet alleen tot de basis-elf: over alle 23 selectiespelers van beide landen wil hij iets weten. Bij alle zeven poulewedstrijden waarvan hij verslag doet: 322 spelers. "Nu ben ik bezig met Marcelo van Brazilië. Zijn grootvader overleed tijdens het WK van 2014 en Marcelo heeft hem nu op zijn arm getatoeëerd. Als hij scoort en hij kust zijn arm, weet ik waarom hij dat doet. Dat vind ik nuttig om te weten. Ook al zullen sommige kijkers zeggen: interesseert me niet."

5. Informatie over de landen

Op dit aparte A4'tje staat Elshoffs info per land. Bijvoorbeeld dat Duitsland vier keer wereldkampioen werd en vier keer een finale verloor. Maar ook dat ze in de gewonnen WK-finales vijf keer scoorden uit standaardsituaties. "Het is de kunst van het stoppen. Dat is bij iedere commentator anders. Soms zou ik daar wel iets makkelijker in willen zijn. Zo zou ik nu best even naar het Rode Plein willen, maar ik ben nog niet klaar met mijn voorbereidingen voor Brazilië-Costa Rica aanstaande vrijdag."

6. Informatie over de basisspelers

Een uitgetekende opstelling door Elshoff. Iedere speler een vakje en ieder vakje correspondeert met een positie op het veld. De bovenste helft Duitsland, de onderste Mexico. In de strook in het midden staat informatie over de scheidsrechter. Het meeste in potlood, zodat Elshoff kan ingrijpen als er is gewisseld. "Sommige collega's gebruiken stickers, ik zit met een gummetje te hannesen."

"Wat je op de foto ziet, is zoals ik het al jaren doe. Het is míjn systeem en ik denk niet dat ik het ooit nog ga veranderen." Dan weet je dus waar je naar luistert, tijdens Uruguay-Saudi Arabië, Brazilië-Costa Rica, Japan-Senegal, Nigeria-Argentinië en Engeland-België.

Deel artikel: