NOSop3

Noah (19) verloor vorig jaar zijn been, nu rent hij harder dan jij

Aangepast

Noah wil de nieuwe blade runner worden en traint hard om bij de Paralympische Spelen van 2024 te zijn, terwijl hij nog geen jaar geleden tijdens een vakantie zijn onderbeen verloor bij een scooterongeluk. Hieronder zie je zijn verhaal:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit is het verhaal van Noah

"Toen ik in het ziekenhuis in Singapore hoorde dat mijn been eraf moest schreeuwde ik: nu kan ik nooit meer voetballen. Een zuster zei: dan word je toch de nieuwe blade runner."

Die opmerking is Noah niet meer vergeten. Sport is erg belangrijk voor hem en speelde ook tijdens zijn revalidatie een grote rol. Zijn begeleiders bij het revalidatiecentrum merkten zijn talent op en stuurden hem naar de Paralympische Talentdag, waar hij onder andere gescout werd voor atletiek.

Noah doet zijn tijdelijke blade aan om te trainen NOS

"Als ik ren dan vergeet ik dat ik iets heb en sta ik los van alles. Ik wil de snelste versie worden van mezelf en mocht ik dan de nieuwe blade runner worden dan is dat mooi meegenomen." Om zijn doel te behalen heeft Noah een op maat gemaakte blade-prothese nodig en dat is een dure grap. Daarom startte hij een succesvolle crowdfunding en haalde 12.000 euro op.

Genoeg om zijn sportprothese te laten maken door 'prothesekoning' Frank Jol. Frank maakt protheses voor topatleten zoals snowboarder Bibian Mendel en 'Blade Babe' Marlou van Rhijn. Samen met de atleten kijkt hij wat ze nodig hebben om zo goed mogelijk te presteren.

"Vaak zie ik wat de atleet nodig heeft, voordat ze dat ze dat zelf doorhebben. Het is als het ware de perfecte schoen maken. Dat is de ervaring die met de jaren is gekomen", vertelt Frank.

Frank Jol maakt Noah's sportprothese NOS

In zijn werkplaats in Amsterdam meet en knutselt Frank de koker in elkaar die om Noahs bovenbeen komt. Later maakt hij nog een knie en een blade die de behoefte van Noah. Dat duurt nog wel even.

In de tussentijd studeert Noah geneeskunde en traint hij alvast op zijn tijdelijke blade. "De eerstvolgende Spelen zijn in 2020. Dat is nog te vroeg, want mijn lichaam moet nog wennen aan het rennen. Maar 2024 is een haalbaarder doel. Dan wil ik daar staan."