Aangepast

Sticker tegen alleen mannelijke line-ups op festivals: 'Nein danke'

All men? Nein danke. Er is een kans dat je dit afgelopen weekend hebt gelezen op een festivalposter. Emma van Meijeren (25) plakt namelijk stickers met deze tekst op posters als de line-up van een festival vooral uit mannen bestaat. Samen met dj Fenna Fiction wil ze festivalgangers erop wijzen dat het aantal vrouwen dat geboekt wordt ver achterblijft bij het aantal mannen.

Deze sticker plakken Emma en dj Fenna Fiction op festivalposters met alleen mannelijke acts

"Sommigen staan er wellicht niet bij stil, maar vrouwen die actief zijn in de muziekwereld worden er ieder jaar weer mee geconfronteerd", zegt Emma. Ze is muziekjournalist en danceliefhebber en wil dat anderen zich daar ook bewust van worden. Daarom stappen zij en Fenna deze week op de fiets om nog meer festivalposters met overwegend mannen van een sticker te voorzien.

"Mijn doel is om mensen te confronteren met het grote aantal festivals dat nog steeds vooral mannen boekt. Het aantal vrouwen neemt langzaam toe, maar het is nog lang niet voldoende."

Een festivalposter met alleen mannelijke artiesten waar Emma een sticker op heeft geplakt

Vorig jaar berekende NOS op 3 dat gemiddeld nog geen 10 procent van de tien meest invloedrijkste dancefestivals uit vrouwen bestaat. Ook NRC kwam dit jaar tot de conclusie dat het aantal vrouwelijke acts ver achterblijft.

Volgens Emma zijn vrouwen die wel worden geboekt vaak slecht zichtbaar, omdat ze vroeg op de dag draaien als er nog weinig mensen zijn, of op kleinere stages staan. "En ze krijgen minder betaald dan hun mannelijke collega's", voegt Emma toe.

Ze liep al langer rond met het idee om stickers te maken. Het is een knipoog naar het internationale symbool van de anti-kernwapenbeweging: een gele sticker met een oranje zon en de tekst: "Atomkraft? Nein Danke." Die werden gebruikt in de jaren 70 en 80 tijdens demonstraties.

Emma besloot tot actie over te gaan toen twee weken geleden Simon(e) van Saarloos en Clarice Gargard naar buiten brachten dat Buitenhof één van hen wilde afzeggen met het argument dat het anders een vrouwenonderwerp zou worden. Daarop besloten zij beiden verstek te laten gaan en dit naar buiten te brengen.

"Ik vond het heel goed dat ze dit bespreekbaar maakten, want dit soort dingen gebeuren meestal achter de schermen. Ook in de muziekwereld. Vaak spreek ik programmeurs van clubs en festivals erop aan, maar ik word er moe van om er alleen over te praten, dus nu wil ik concreet iets doen."

Emma deelt de stickers zoveel mogelijk uit aan festivalliefhebbers die de stad kunnen bestickeren. Welke festivalposters verdienen er volgens Emma één? Wat haar betreft is iedereen daar vrij in.

"Ik zag een poster van een dancefestival met overwegend mannen, maar de headliner is een vrouw. En die stond bovenaan. Bij een ander festival met vooral mannelijke Nederlandse artiesten stond Anouk er groot op. En Anouk vind ik tof. Dus ik heb ze beiden niet beplakt. Als iemand vindt dat er wel een sticker op hoort, dan moeten ze dat vooral doen."

Deel artikel: