Aangepast

Hier zitten de meeste moederskindjes in Europa

  • Koen Koopman en Sakir Khader

  • Koen Koopman en Sakir Khader

Een week geleden was de 30-jarige Michael Rotondo wereldwijd in het nieuws. Zijn ouders sleepten hem toen voor de rechter omdat hij zijn ouderlijk huis maar niet wilde verlaten. Maar hoe uitzonderlijk is het eigenlijk om op die leeftijd nog niet op jezelf te wonen?

In onderstaande video zie je hoe lang jongeren in Europa blijven thuiswonen en waarom:

Wat zegt het aantal 'moederskindjes' over de staat van een land?

Wanneer Europese jongeren bij hun ouders uitvliegen, verschilt enorm per land. De redenen zijn uiteenlopend: van culturele waarden tot financiële noodzaak.

In Scandinavië zijn jongeren gemiddeld het vroegst uit huis, zo rond hun 21ste. Volgens onze correspondente Rolien Creton heeft dat te maken met het feit dat studeren op kosten van de overheid is. "Studenten houden gemiddeld dus meer geld over, waardoor ze een eigen woning kunnen huren of kopen. In de Scandinavische cultuur wordt van jonge mensen verwacht dat ze snel op eigen benen kunnen staan. Doe je dat niet, dan word je al snel als 'watje' bestempeld."

In Denemarken staan jongeren het vroegst op eigen benen, minder dan 5 procent tussen de 25 en 34 woont nog thuis. De 22-jarige Amalie Skoven is een van hen. Ze woont sinds ze haar gymnasium heeft afgerond op zichzelf in Kopenhagen. Daarvoor woonde ze met haar vader op een boerderij, ver buiten de stad.

Volgens haar gaan veel Deense jongeren op zichzelf omdat ze niet overal kunnen studeren. Je hebt lang niet overal in het land universiteiten in het kleine land. "Je ontvangt een toelage van de overheid als je op jezelf gaat wonen, wat jongeren dus stimuleert op zichzelf te gaan", zegt Amalie.

Amalie Skoven

In Macedonië blijven jongeren gemiddeld het langst hangen, zes op de tien jongeren tussen de 25 en 34 woont er nog thuis. De familieband is daar heel belangrijk. Het is dan ook heel gewoon dat iemand pas na het trouwen uit huis gaat.

Bij de ouders blijven wonen heeft dus ook een culturele oorzaak, en dat is in andere Balkanlanden ook terug te zien, zegt correspondent Mitra Nazar. "Gezinnen zijn vaak groter op de Balkan. De kans dat één kind thuis blijft zitten is dus groter. Jongetjes worden ook verwend, die blijven dan lekker lang bij hun ouders wonen."

Mammoni's

Maar ook financiën spelen op de Balkan een rol. Bijvoorbeeld in Griekenland, waar 55 procent van de jongeren nog thuis woont. "De economische situatie in het land is nog steeds zo slecht, dat jongeren toch thuis blijven wonen", zegt correspondent Conny Keesen. Ook is studentenhuisvesting niet zo populair als in het westen van Europa. Er zijn maar een paar campussen, die vaak ook geen kamer beschikbaar hebben.

En dan Italië, het land dat bekend staat om zijn mammoni's, oftewel moederskindjes. De relatie tussen moeder en zoon is er heel belangrijk. "Zelfs als jonge mannen verhuizen, gaan ze vaak twee straten verderop wonen", zegt onze Italië-correspondent Mustafa Marghadi.

Bijna zes op de tien mannen woont nog thuis - tegenover vier op de tien jonge vrouwen. Dat geldt overigens voor meerdere landen: mannen blijven vaker thuiswonen dan vrouwen, bijvoorbeeld omdat vrouwen sneller bij een partner intrekken dan andersom.

Gabriele Vilardi

De 26-jarige Gabriele zegt dat niet iedereen die thuis blijft wonen het doet uit liefde voor de familie. "We houden veel van onze ouders, maar er is gewoon geen geld om op eigen benen te staan."

Door de hoge werkloosheid is het voor veel Italiaanse jongeren niet haalbaar een eigen woning te betrekken. Zolang hij onderdak heeft bij zijn ouders, kan Gabriele blijven zoeken naar werk.

En Nederlanders dan? Die zijn er gemiddeld ook vroeg bij, voor ons 25e zijn 'we' het huis uit. Zo'n 10 procent van de jongeren tussen de 25 en 34 woont nog thuis.

Deel artikel: