Aangepast

De studenten die ervoor zorgen dat je opa of oma 's nachts niet valt

Je schrikt wakker, moet plassen en stapt meteen uit bed om naar het toilet te gaan. Voor veel mensen is dat logisch, maar als je wat ouder en slechter ter been bent, kan dat lastig zijn. Daarom hebben drie studenten een simpele oplossing bedacht: een gidslicht dat de weg wijst naar het toilet, zodat je veilig op je bestemming komt.

Dankzij deze led-strips kunnen ouderen veilig naar het toilet

De studenten bedachten het 2,5 jaar geleden voor hun studie. "Toen was net één van onze opa's en oma's over een trapje gevallen en kwamen we erachter dat vallen bij ouderen een groot risico is", vertelt Eef Lamers, één van de bedenkers. "Licht in slaapkamers is niet nieuw, maar dit begeleidt je rustig naar het toilet of gang. Het springt aan zodra je beweegt."

NOS

Een led-strip op de plinten pakken: het is een eenvoudig idee en de gemeente Oss en BrabantZorg waren enthousiast. Zij besloten geld beschikbaar te stellen voor een proef.

"Wij weten uit de praktijk dat vallen vaak leidt tot angst om opnieuw te vallen, waardoor mensen minder durven te bewegen", zegt Brabant Zorg. "Dat heeft weer als gevolg heeft dat mensen soms in een sociaal isolement raken. Al met al dus een groot probleem voor de individuele mens, en ook een maatschappelijk probleem door de hoge gezondheidskosten."

In Nederland brengen elk jaar zo'n 100.000 ouderen een bezoekje aan het ziekenhuis na een val. Als je ziektes buiten beschouwing laat, is het zelfs een van de grootste doodsoorzaken. Er overleden in 2016 zes keer meer mensen door een val dan door een ongeval in het verkeer. De verwachting is dat dat aantal alleen maar verder stijgt doordat ouderen langer thuis blijven wonen.

NOS

Het studieproject van Lamers en zijn medestudenten is inmiddels uitgegroeid tot een start-up met meerdere werknemers: Gight. En de drie oprichters zijn genomineerd voor de Young Impact Awards, voor jongeren die iets goeds doen voor de wereld. Op 6 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het Radboud UMC is bezig met het afronden van het onderzoek naar de vraag of het gidslicht inderdaad tot minder vallen leidt en of ouderen zich veiliger voelen en beter slapen. Als de resultaten goed zijn, hoopt Lamers zijn lichten door heel Nederland aan de man te kunnen brengen.

De eerste resultaten zijn ieder geval hoopgevend: het lijkt erop dat ouderen in minder bang zijn om te vallen. "De mensen die aan de proef meedoen, reageren positief op het hulpmiddel", laat BrabantZorg weten. "Dus wij wachten de resultaten van het onderzoek met interesse af."

Deel artikel: