Aangepast

Zorgen Kim en K-Pop voor drukte bij Koreastudies?

Het aantal voorlopige aanmeldingen voor Koreastudies aan de Universiteit Leiden is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Voor de enige studie in Nederland die zich specifiek richt op Korea kwamen 86 voorlopige aanmeldingen binnen tegenover 49 aanmeldingen in 2017.

Dat lijkt logisch. Het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea is volop in het nieuws. En in een mogelijk vredesproces volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Is dat reden voor de toegenomen belangstelling? Want wat is er zo boeiend aan de opleiding Koreastudies? We vragen het aan studenten en een hoogleraar.

Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies, heeft wel een verklaring voor de stijging. "Zuid-Korea is veel belangrijker geworden voor Nederland vergeleken met een aantal jaar geleden. Als je kijkt naar bijvoorbeeld je telefoon of televisie dan zijn er veel Zuid-Koreaanse merken die ertoe doen. Ook de Koreaanse popcultuur wordt steeds populairder."

Daarnaast is Noord-Korea veel in het nieuws. "We zien dat mensen zich steeds meer interesseren voor Noord-Korea. Er gaat daar ook veel veranderen. Het wordt steeds belangrijker dat er in Nederland mensen zijn die bekend zijn met die taal en cultuur", zegt Breuker.

Eerstejaarsstudent Koreastudies Amber Trijssenaar.

Amber Trijssenaar (22) is een van de huidige eerstejaarsstudenten Koreastudies, wat ze naast Japanstudies studeert. "Ik had altijd al een fascinatie voor de cultuur in Zuid-Korea en Japan", vertelt ze. "Mensen zijn er beleefder en respectvoller, terwijl ze ook erg op zichzelf zijn."

Ze vermoedt dat de grote aandacht voor het conflict tussen Noord en Zuid bijdraagt aan de populariteit van haar studie. "Wat er nu gebeurt, is prikkelend voor nieuwe studenten", zegt ze. "Zeker nu Amerika, maar ook China, er meer bij betrokken zijn."

Anna Bothe en Anniek Poll

Anna (18) en Anniek (21) zitten ook allebei in het eerste jaar van de studie en hebben een fascinatie voor K-Pop, de populaire muziekstroming uit Zuid-Korea. "Je komt in een soort spiraal", vertelt Anna. "Je luistert naar K-pop en komt erachter dat er ook Koreaanse dramaseries zijn en voor je het weet wil je het studeren."

"Maar als je alleen komt voor de Koreaanse muziek, dan kun je net zo goed weer gaan, want daar gaat het hier eigenlijk helemaal niet over", volgens Anniek. De studie richt zich vooral op de taal, geschiedenis en de politiek van de beide Korea's.

Ik zie dit veel liever dan dat er tien studenten zijn en we mensen moeten ontslaan.

Remco Breuker

Remco Breuker voorziet nog wel een klein probleem als de voorlopige aanmeldingen ook definitief worden. "Op dit moment hebben we te weinig docenten. Dat is natuurlijk wel op te lossen door gewoon meer mensen aan te nemen. Hoe dan ook: het is en blijft geweldig nieuws. Ik zie dit veel liever dan dat er tien studenten zijn en we mensen moeten ontslaan."

Deel artikel: