NOSop3

Op het Polski Festival mogen de Nederpolen wél naar binnen

Aangepast
NOS
Geschreven door
Bobby Schinkel

Op het eerste 'Polski Festival' in Nederland hoor je Poolse artiesten, eet je Poolse hapjes en ben je met een Poolse tongval juist van harte welkom aan de deur.

Gisteravond namen ongeveer 4000 Polen het Beursgebouw in Eindhoven over, om er samen een feestje te vieren. Een succes, zegt organisator Gregor Popanda. Een tweede editie staat dan ook al op de planning.

Zo feesten de Polen op Polski Festival

Wie goed om zich heen kijkt, ziet de subtiele verschillen met een Nederlands feest. Er wordt direct gedanst, de hakken zijn hoger en de mannenkapsels korter. Ook bezoeker Stanislaw (31) ziet direct de Poolse uitgaanssfeer terug. "De mensen dansen op dit feest in paren, dat zie je niet in Nederland, maar wel veel in Polen", zegt hij.

Het festival zou eerst een bedrijfsfeestje worden, maar de initiatiefnemers zagen al snel grotere potentie. In Nederland wonen ruim 160.000 Polen, maar een Pools feest van deze omvang was er nog niet.

Om het Beursgebouw vol te krijgen, is flink reclame gemaakt. "We hebben een Pools promotieteam in een oude politiewagen langs vakantieparken gestuurd. Dat heeft goed gewerkt", vertelt mede-organisator Bernd Weijers.

Bezoekers van het Polski Festival in Eindhoven NOS

De feestgangers in Eindhoven zijn blij dat er eindelijk een festival speciaal voor Polen is. "Het aantal Polen in Nederland groeit, dus je kunt nu vaker Poolse winkels en zelfs feesten vinden", zegt bezoeker Tomek (26).

Vooral in het westen en zuiden van het land, waar veel Polen wonen, organiseren discotheken nu Poolse avonden. Tomek: "Bij ons heb je de Luna in Loosbroek, dat is een bekende plek onder Polen."

Argwaan bij cafés

Toch zijn de Poolse bezoekers niet overal zo geliefd. Vorig weekend maakten twee cafés in Tiel nog bekend alleen Nederlandssprekende bezoekers te willen ontvangen vanwege incidenten met Polen. Na forse kritiek kwamen ze hiervan terug.

Stanislaw begrijpt de argwaan voor Poolse bezoekers onder café-eigenaren, maar ziet ook dat de meeste Polen gewoon zin hebben in een gezellige avond uit. "Die zijn helemaal niet op zoek naar problemen en willen gewoon een leuk feestje. Dat kan prima en dat zie je op dit festival", zegt hij.