NOSop3

Camilla (28) kijkt 't liefst de hele dag vogels

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vogeltjes kijken met Camilla

"Kijk, kijk, kijk, daar gaat een bruine kiekendief", roept Camilla Dreef (28) enthousiast. Ilse (23) en Thessa (27), die met Camilla op excursie zijn, kijken geconcentreerd door hun verrekijkers.

Vanaf vandaag zijn er extra veel excursies, want de Nationale Vogelweek begint. Iets voor gepensioneerde grijze mannen? "Nee hoor, er zijn steeds meer jonge mensen en vrouwen die vogelen", vertelt Camilla.

NOS

Dat vogels kijken populair is, blijkt uit het aantal boekingen van excursies. Bijna allemaal zijn ze zijn uitverkocht. De excursies worden niet alleen steeds populairder, ook het publiek verandert, vertelt Chris van der Heijden van de Vogelbescherming. "Het is vooral snel populairder aan het worden bij vrouwen, die zien we veel bij ons in de winkel om een verrekijker of vogelboekje te kopen."

In Nederland zijn er in de loop der jaren meer dan 500 verschillende vogelsoorten gezien. Je kunt ze niet allemaal tegelijk vinden, want veel soorten trekken door en uiterst zeldzame soorten komen hier alleen voor als ze zijn verdwaald, bijvoorbeeld door een storm. De meeste vogels kan je in Texel vinden, daar leven zo'n 150 tot 160 verschillende soorten.

Vannacht is de Nationale Vogelweek afgetrapt met de Big Day. Een vogelwedstrijd op Texel waaraan vijftien teams meedoen. "Je moet dan in 24 uur zo veel mogelijk vogels proberen te vinden", vertelt Camilla. "Best spannend voor de teams onderling, maar het leuke is ook dat je in één dag kan zien hoeveel vogels er op Texel zijn."

NOS

Ben je enthousiast geworden en wil je beginnen met vogelen? Camilla heeft een aantal tips voor je: "Het belangrijkste is dat je een verrekijker koopt, dan kan je de vogels een stuk beter zien. Koop daarnaast nog een vogelgids, dat is de 'bijbel', zodat je weet wat je ziet. Als laatste, begin gewoon dicht bij huis en maak het jezelf niet te moeilijk."

Dit is ons Goede Verhaal. Elke zaterdag gaan we op zoek naar mensen met oplossingen voor problemen in hun wijk, dorp, stad of de wereld. Heb jij tips voor een Goed Verhaal dat wij moeten vertellen? Stuur ze dan naar nosop3@nos.nl o.v.v. Goed Verhaal.