Sogand in haar hostel
Aangepast

Trump beslist straks ook over het lot van deze jonge Iraniërs

De Amerikaanse president Donald Trump beslist vanavond om 20.00 uur Nederlandse tijd of hij de stekker uit het nucleaire akkoord met Iran trekt. Het is nogal een issue, als je de verhalen van deze jonge Iraniërs hoort. De deal beïnvloedt hun levens en keuzes, binnen en buiten Iran. Wat als de VS zich terugtrekt?

Sogand Afkari (28) en Mahsa Vafaie (27) begonnen een hostel in de Iraanse hoofdstad Teheran, nadat Trumps voorganger Barack Obama de zogenoemde Iran-deal in 2015 had gesloten. "Die deal zorgde ervoor dat er veel meer toeristen naar Iran komen", vertelt Sogand. "Daardoor zijn wij verzekerd van werk."

Mahsa (links) en Sogand

Kort gezegd houdt de Iran-deal in dat Iran zijn nucleaire programma afbouwde. In ruil daarvoor verlichtte de rest van de wereld economische sancties. Dat was ook in Nederland te merken: KLM besloot na drie jaar weer directe vluchten aan te bieden naar Iran. Eerder deed de luchtvaartmaatschappij dat niet 'vanwege economische redenen'.

Weten waarom die deal zo'n big deal was? Bekijk onze uitlegvideo hieronder:

Waarom de Iran-deal zo'n big deal is

Doordat er steeds meer toeristen een vakantie naar Iran boeken, verandert het negatieve beeld dat veel buitenlanders van Iran hebben, denkt Sogand. "Maar door Trump is de iranofobie terug. Dat komt ook door het inreisverbod dat de president eerder voor onder anderen Iraniërs instelde."

Voor Nima Saffarian (23) uit Eindhoven voelt het alsof Trump zijn land kapot wil maken, of hij de deal nu afschaft of niet. Een positief beeld over Iran is er namelijk nooit geweest, zegt hij: "Al sinds ik een kind was, hoorde ik dat Iran een kernbom aan het maken was. Daardoor kan er druk worden gezet op het land. En normale burgers zijn daar de dupe van."

  • Eigen foto
    Nima Saffarian
  • Eigen foto
    Nima Saffarian

Meerdere Iraniërs die we spraken zijn bang dat Iraans geld nóg minder waard wordt. Voor Nima betekent dat dat hij na zijn bachelor in Nederland misschien niet verder kan met zijn opleiding. Momenteel studeert hij elektrotechniek aan de TU in Eindhoven, en daarvoor is hij afhankelijk van zijn ouders. "Ze werken heel hard, maar hun geld wordt steeds minder waard. Straks kunnen ze me misschien niet meer helpen."

Deze uitslag bepaalt of ik ooit terugga naar Iran of niet.

Fardin Azimi (27)

Voor Fardin Azimi (27) hangt er veel af van vanavond: "De uitslag bepaalt of ik ooit terugga naar Iran of niet." Hij studeert op dit moment nog aan de Erasmus Universiteit. "Als Trump de Iran-deal afschaft, ben ik bang dat Iran nog meer van de rest van de wereld geïsoleerd raakt. De kans dat ze in een oorlog belanden wordt ook groter."

Fardin Azimi (27)

Hij vreest voor de invloed op de Iraanse economie. "Het ging al slecht met de economie, maar de deal haalde de druk er even vanaf. Maar veel vrienden en familieleden hebben eigen bedrijfjes waar ze nu voor vrezen. Ze zijn boos en voelen zich machteloos."

"Ik hoop dat er in de toekomst geen sancties meer zijn in Iran en dat mensen kunnen zeggen wat zij denken. Maar als het zo blijft als nu, ga ik misschien niet meer terug."

Deel artikel: