NOSop3

'Door foto's kleur te geven haal je mensen en hun verhalen weer terug'

Aangepast
NOS
Geschreven door
Jos Stolper
redacteur NOS op 3

Acht uur lang is Joni (20) bezig geweest om de zwart-witfoto weer kleur te geven, weer tot leven te wekken. We gaven hem een foto van Ary Lels, de opa van Olga Verheijden (30). Een opa die zich, net als vele anderen, in de oorlog verzette tegen de Duitsers. Eén van de talloze verhalen van Nederlanders die grote of kleine heldendaden verrichtten.

In de video vertelt Olga over haar opa die 16 jaar was toen hij de Duitsers saboteerde:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De oorlog ingekleurd

Het inkleuren van een zwart-witfoto is een heel precies werkje, elk detail moet een andere kleurtint krijgen. Maar het resultaat mag er zijn. "Door al die verschillende kleuren wek je een foto echt weer tot leven", vertelt Joni van Essen. Sinds een paar jaar kleurt hij oude foto's opnieuw in. "Om de verhalen van die mensen weer terug te brengen."

"Doordat die oude foto's in zwart-wit zijn geeft dat een afstand tussen vroeger en nu", zegt Joni. "Door ze weer kleur te geven laat je zien dat het mensen zijn geweest zoals jij en ik."

Het inkleuren van oude foto's duurt lang, maar hij heeft het er graag voor over. "Als je het verhaal van die opa weet, dan is het heel bijzonder om zo'n foto in te mogen kleuren. Die man was een held en ik hoop dat ik hiermee zijn verhaal weer een beetje kan doen leven."