NOS Op 3
ANP

Defensie heeft vandaag tientallen mini-drones ter grootte van een libel aangeschaft. De drones, die rond de 35.000 euro per stuk kosten, worden vooral gebruikt voor verkenning en om vijanden te vinden op het slagveld.

Volgens het AD was Defensie al vijf jaar bezig met de aankoop van de zogeheten Black Hornets, maar was daar na recente investeringen van het kabinet pas geld voor.

Wat de drone allemaal kan en hoe klein-ie echt is, leggen we uit in onderstaande video:

Black Hornet, de nieuwe defensie-drone

Volgens drone-kenner Wiebe de Jager luidt de Black Hornet een nieuw tijdperk in. "Voorheen werden militaire drones ingezet op twee manieren: om luchtaanvallen uit te voeren en om vanaf grote hoogte foto's te maken. Maar dit apparaatje kan iets wat nog niet kon: vrij laag, heel erg dicht bij een object komen."

De mini-helikopter is uitgerust met infrarood- en warmtecamera's en is amper te zien, te horen en te raken. Handig om ongemerkt achter de vijandige linie te komen. Maar de mini-helikopter kan ook in andere situaties van pas komen, zegt De Jager. "Doordat je echt overal kan komen zonder dat iemand het merkt, is de drone ook inzetbaar tijdens gijzelingen en aanslagen."

Naast de Black Hornets heeft Defensie al de beschikking over twee onbemande vliegtuigjes die ook gebieden verkennen: ScanEagle en Raven.

STER reclame