Kattenasiel

Jongeren met een beperking lezen sprookjes voor aan katten

Een hond heeft een baasje, een kat heeft personeel. Zeker in het asiel in Dordrecht, want daar mogen de katten in alle rust luisteren naar de mooiste verhalen, voorgelezen door hun mensen. En niet zomaar voor de lol. Het helpt de asielkatten, die vaak getraumatiseerd zijn, weer wennen aan menselijk gezelschap en de hoop op een nieuw huis.

"Op het moment dat iemand voorleest, kruipen zelfs de meest schuwe en angstige katten uit hun schulp", zegt directeur Mirjam Addiks van dierentehuis Louterbloemen in Dordrecht. "Op dat moment is dat koppie niet alleen met stress en angst bezig, maar met interesses. Zo krijgen ze langzaam weer vertrouwen."

Ze worden er wel ontspannen van.

Melody (19)

Het mes snijdt aan twee kanten, want de voorlezers zijn jongeren met een beperking. "Dat kan een vorm van autisme zijn, of ADHD", zegt Mirjam. "Het voorlezen is voor henzelf kalmerend en heel goed. Zo kunnen ze op hun eigen manier een heel mooie bijdrage leveren. Dus het werkt én voor de jongeren, én voor de katten. Een win-winsituatie."

"Ze worden er wel ontspannen van", zegt voorlezer Melody (19). "Vooral als katten heel bang zijn of zich niet veilig voelen hier, dan ga je lezen en dan merk je dat ze zich prettiger gaan voelen."

Een sprookje voor asielkatten

"Dieren die wat meegemaakt hebben of die geen vertrouwen meer in mensen hebben, die zien aankijken als een directe bedreiging", zegt Mirjam. "Ook aanraken is veel te veel voor die dieren. Ze hebben een grens, respecteer die. Door voor te lezen, kijk en raak je ze niet aan. Je houdt respect voor hun zones en gevoelens."

Het doel is de katten weer aan mensen te laten wennen, zodat ze sneller een nieuw baasje (of personeel) vinden. "Ons doel is natuurlijk om dieren op te vangen en te herplaatsen. Hoe sneller een dier uit zijn schulp kruipt en toe is aan herplaatsing, hoe mooier het is."

Het voorbeeld komt overwaaien uit de VS, waar ze kinderen lieten voorlezen aan asielkatten. Goed voor zowel voor de katten als voor de kinderen, die zo hun leesprestaties kunnen verbeteren. "Dat wilden wij ook doen in combinatie met deze jongeren", zegt Mirjam.

Die kat voelt zich niet gedwongen of benaderd.

Dik Nagtegaal, Dierenbescherming

Enkele jaren geleden bracht de Dierenbescherming het idee om kinderen aan katten te laten voorlezen ook al naar Nederland. "Het heeft te maken met het socialisatieproces, zoals dat heet", zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.

"Er zitten schuwe katten bij of katten die in een half verwilderde situatie hebben geleefd. Die moeten gewoon weer wennen aan menselijk gezelschap. Het is proefondervindelijk vastgesteld dat als er iemand in de ruimte rustig aan het praten is, dat heel goed en rustgevend werkt op een dier. Die kat voelt zich niet gedwongen of benaderd."

Volgens Nagtegaal blijft het vinden van een nieuw thuis voor deze dieren hard nodig. "Met name mensen die ervaring hebben met huisdieren en die niet meteen schrikken van wat extra zorg voor een dier. Zodat dat het een adres wordt waar die de rest van zijn leven kan blijven."

Deel artikel: