Aangepast

Lees jij dit artikel met jeukende ogen en je neus in een zakdoek?

  • Sherina Leerdam en Stella Vrijmoed

  • Sherina Leerdam en Stella Vrijmoed

Is het onafgebroken niezen bij jou al losgebarsten? Jeuken je ogen al? Hooikoorts of pollenallergie is net als andere allergieën iets waar steeds meer mensen last van hebben. Is daar een verklaring voor?

In de video hieronder leggen we 't je in één minuut uit:

Waarom je weer last krijgt van hooikoorts.

Allereerst zit het in je genen of je wel of niet gevoelig bent voor pollen. Maar dat is lang niet de enige factor die invloed heeft. We leven tegenwoordig schoner en gezonder dan vroeger. We wassen onze handen beter, douchen elke dag, eten gezond en zijn beter in het bestrijden van onze infecties. Op die manier komen we minder in aanraking met ziekteverwekkers.

Het afweersysteem heeft blijkbaar niets te doen, dus zoekt het een ander klusje.

Theo Roovers, allergoloog

Dit is misschien een reden voor het toegenomen aantal allergiepatiënten. "Het afweersysteem heeft blijkbaar niets te doen, dus zoekt het een ander klusje", zegt allergoloog Theo Roovers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Maar: doorslaggevend wetenschappelijk bewijs voor deze theorie ontbreekt nog.

Deze gezonde leefstijl in het westen gaat samen met een slechtere kwaliteit van de lucht. Op heel veel plekken in Nederland wordt voldaan aan de Europese norm, maar dat betekent dus ook dat er plekken zijn waar die wordt overschreden. En wetenschappers weten dat vervuilde lucht hand in hand gaat met hooikoortsklachten.

Kun je hooikoorts dan een welvaartsziekte noemen? "Het is een ziekte van de gegoede maatschappij, ja," zegt Roovers. "Sommige migranten uit Afghanistan, Iran of Turkije die in hun land van herkomst nooit klachten hadden, krijgen na 1 à 2 jaar in Nederland ineens last van hooikoorts."

En nog iets: in Nederland staan heel veel berkenbomen. Volgens Roovers is de berkenallergie de voornaamste soort hooikoorts die hier nu voorkomt. "De berk is een geliefde boom voor lokale overheden," zegt Roovers. "Hij groeit makkelijk, snel, ziet er gezellig uit." Maar laat die boom nou net funest zijn voor de hooikoortspatiënt.

Berken zorgen vaak voor een reactie bij mensen met hooikoorts

Je kúnt over je allergie heen groeien. Je lichaam kan langzamerhand een tolerantie opbouwen voor de stof waar je allergisch voor was. En immunotherapie, je laten injecteren met die stof, kan tolerantie versnellen.

Maar lang niet bij iedereen verdwijnt de hooikoorts. En zij moeten het doen met neusspray en pillen, die ook niet per se werken.

Tips zijn dan: ga niet midden op de dag naar buiten, maar 's ochtends vroeg. Dan zijn er de minste pollen in de lucht. En douche voordat je naar bed gaat, zodat alle achtergebleven pollen wegspoelen.

Moet je toch naar buiten? Doe een zonnebril op en smeer vaseline in je neusgaten en op je bovenlip: dan blijven de pollen plakken en adem je ze niet in.

Deel artikel: