Aangepast

Peiling: een op de vijf Facebookers overweegt profiel te verwijderen

#DeleteFacebook en #ByebyeFacebook: het lijkt wel alsof iedereen het platform gaat verlaten en jij als enige nog op 'attending' staat bij dat feestje van komend weekend. Maar dat lijkt mee te vallen, blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel.

Het panel ondervroeg zo'n 9000 mensen met een Facebook-account. Meer dan de helft heeft naar aanleiding van de ophef over Facebook overwogen om zijn account te verwijderen. Een op de vijf is nog altijd van plan dat uiteindelijk ook écht doen, de rest heeft al besloten toch op Facebook te blijven.

Bron: Eenvandaag Opiniepanel

Want tsja, Facebook is nu eenmaal ook de plek waar de nieuwe feestjes, huwelijksaankondigingen en vakantiefoto's voorbij komen. Volgens EenVandaag geven veel mensen aan dat ze afhankelijk zijn van Facebook en dat het daarom lastig is om weg te gaan, ook omdat ze bijvoorbeeld beheerder zijn van een groep.

Ik denk de laatste anderhalf jaar wel: waar zijn we mee bezig met Facebook.

Lotte

"Ik denk de laatste anderhalf jaar wel: waar zijn we mee bezig met Facebook?", zegt Lotte. "Toch heb ik het gehouden, omdat ik sommige dingen niet wil missen, zoals verjaardagen en wat vrienden doen. En ik heb nu bijvoorbeeld een vacature voor een stage op Facebook gezien. Eigenlijk zou je alles moeten verwijderen en weer moeten gaan sms'en. Maar hoe realistisch is dat?"

"Ik ben een beetje bezorgd", zegt Christiana. "Maar ik wil kijken wat andere mensen doen. Het gaat me te ver om nu Facebook verwijderen, ook omdat ik niet heel veel post. Misschien later, als er meer informatie is."

We spraken de studenten op Hogeschool Windesheim in Zwolle

Facebook ligt al weken onder vuur het uit handen geven van de privégegevens van miljoenen personen. Tv-presentator Arjen Lubach wakkert de discussie nog eens aan. Vanavond om 20.00 uur verwijdert hij zijn populaire Facebook-pagina Zondag met Lubach en hij roept iedereen op hetzelfde te doen. Tot nu toe hebben meer dan 107.000 mensen zijn BYE BYE-pagina geliket of op 'geïnteresseerd' geklikt.

Maar niet iedereen heeft problemen met het Facebook-schandaal: meer dan een kwart van de ondervraagden in het EenVandaag-panel maakt het eigenlijk allemaal niet zoveel uit dat Facebook hun persoonlijke gegevens deelt met marketingonderzoekers. "Ze weten toch al alles van je", vertelt bijvoorbeeld Gerieke. "En zoveel staat er ook niet op mijn Facebook."

"Ik maak me wel een beetje zorgen over mijn privacy, want ik wist niet dat Facebook zoveel gegevens van mij heeft", vindt Wassim. "Maar het is haast onmogelijk om je privacygegevens verborgen te houden voor dit soort bedrijven. Ik vind het daarom niet echt een relevante actie: het heeft weinig zin."

Ik vind het daarom niet echt een relevante actie: het heeft weinig zin.

Wassim

Daar heeft Wissam een punt. Facebook verlaten heeft bijvoorbeeld niet heel veel zin als je op Instagram blijft. Instagram verzamelt ook je gegevens en deelt die ook met Facebook. Ook kan Facebook zonder dat je een account hebt het klikgedrag van mensen volgen. Dat komt doordat bedrijven de pixelplugin van Facebook op hun site plaatsen, die gelinkt is aan Facebook en je klikgedrag volgt.

De vraag is ook hoeveel Facebook zal voelen van de actie. Facebook verdient in Nederland zo'n 3 euro per gebruiker per kwartaal en dat is zo'n 1,3 miljoen euro per jaar. Wereldwijd verdiende Facebook vorig jaar een kleine 32,8 miljard euro. Dus als 107.000 mensen stoppen, loopt het bedrijf 0,004 procent van zijn wereldwijde omzet mis.

Deel artikel: