Aangepast

Leven als een monnik in het eerste jongerenklooster van Nederland

  • Emil van Oers

    verslaggever NOS op 3

  • Emil van Oers

    verslaggever NOS op 3

Deborah wil wonen in een klooster

Hoe vaak is het echt stil om je heen? Maar écht? De rust is vaak ver te zoeken in een tijd waarin de ene prikkel nog niet is verwerkt of de volgende zich al aandient. Tijd om je gedachten eens fatsoenlijk op een rijtje te zetten is er nauwelijks. Waar vind je die?

Het christelijke antwoord: in het klooster. Het Jongerenklooster welteverstaan. Op 1 september opent het kloostercomplex Nieuw Sion bij Deventer haar deuren voor vijftien jongeren om er tussen de twee en twaalf maanden te komen wonen en te leven als een monnik.

Ik wil die rust en stilte meenemen naar het dagelijkse leven.

Debora Dijkstra (25)

Eén van die jongeren die het klooster in gaat, is Debora Dijkstra (25). "Ik wil graag met mijn geloof bezig zijn en dat kan hier, op een hele mooie en rustige plek", zegt Debora.

Waarom? "Weg van de hectiek. Al die appjes en sociale media. We zijn continu overprikkeld. Ik word er soms gek van. Ik hoop hier skills aangereikt te krijgen om die rust en stilte ook mee te nemen naar het dagelijkse leven."

Debora gaat in het Jongerenklooster wonen

Het Jongerenklooster is bedoeld voor jongeren die op wat voor manier dan ook rust zoeken. Dat kan zijn door een burn-out, depressie of simpelweg de hectiek van alledag. Dat laatste is het geval voor Debora, die vooral afstand wil doen van haar telefoon.

"Die telefoon vind ik eigenlijk een rotding", zegt Debora. "Ik heb 'm nodig voor m'n werk en het is superhandig, maar eigenlijk belemmert het me meer dan dat het me iets geeft. Ik wil juist écht contact met mensen en niet via sociale media en appjes."

Als de klokken luiden, dan laat ik mijn werk vallen.

Debora Dijkstra

Een volledig monnikenbestaan is het niet, want Debora blijft wel gewoon werken. "Dat vind ik wel fijn. Ik blijf in de maatschappij. Dat is voor mij een reden om het te doen. Hier verweeft het zich mooi in elkaar. Maar die rust lijkt me een verademing."

Toch zal het leven volgens de discipline van de monniken en het ritme van de gebeden, zeker in het begin, af en toe moeilijk zijn. "Als de klokken luiden, dan laat ik mijn werk voor wat het is en ga ik in gebed", zegt Debora. "Dat lijkt me wel heel moeilijk, omdat ik wel een workaholic ben. Maar ik moet stoppen, want dat wordt van mij verwacht."

Hier glijdt alles van je af.

Catharinus van den Berg, begeleider Jongerenklooster

Een van de initiatiefnemers van het Jongerenklooster is dominee Catharinus van den Berg, die de jongeren zal begeleiden tijdens hun verblijf in het klooster. "Tijdens eerdere jongerenweekenden hier in het klooster kwamen we erachter dat de een na de ander écht rust in de kop kreeg", zegt Catharinus. "Zo zijn we op het idee gekomen om jongeren hier te laten wonen."

"Hier gebeurt iets met jonge mensen, wat er in hun dagelijks leven niet meer gebeurt. Het internet, sociale media en al die apparaten die tetteren, rinkelen en piepen. Die vragen voortdurend in je hoofd de aandacht, maar hier glijdt alles van je af."

Catharinus van den Berg

Moet je gelovig zijn voor het Jongerenklooster? "Nee", zegt Catharinus. "Kijk, deze plek wemelt van de christelijke inspiratie en je leeft volgens het ritme van de getijdengebeden, maar je hoeft niet te geloven. Dat doet er niet toe."

"Een christen is iemand die rondloopt met een vermoeden van God. Bewijzen kan je niets. Een niet-christen is iemand die vermoedt dat God niet bestaat, maar die kan ook niets bewijzen. Dus heb je alle mogelijkheden voor een goed gesprek. Maar je komt hier natuurlijk wel in een christelijke omgeving terecht."

"Waar het om gaat, is dat je jezelf de echte vragen durft te stellen", zegt Catharinus. "Is dit het leven zoals ik het leiden wil? Wat wil ik dan? Wie ben ik dan? Dit is de perfecte plek waar je dat soort vragen goed kunt stellen. Daar nodigen we je voor uit."

Een nadeel is wel dat ze hier wifi hebben.

Debora Dijkstra

Debora baalt ervan dat het klooster gewoon een wifi-wachtwoord heeft. "Dat vind ik echt een nadeel. Waarom er niet voor kiezen om het internet hier helemaal weg te laten? Durf ervoor te kiezen om in de echte wereld te zijn. Je echt even af te zonderen. Ik ken mezelf: ik zit straks toch op de wifi."

Het klooster leent zich natuurlijk uitermate goed voor mooie Instagramplaatjes. "Je zou hier inderdaad prachtige Insta-foto's kunnen maken", zegt Debora lachend. "Maar dan verlies je misschien ook wel het sprookjesachtige van dit gebouw."

Deel artikel: