Aangepast

Zo kun jij ook een dagje rellen tegen de ME (legaal natuurlijk)

  • Jeroen Gortworst en Koen Koopman

  • Jeroen Gortworst en Koen Koopman

Waarschijnlijk denk je bij relschoppers aan hooligans of losgeslagen demonstranten. Maar wist je dat je gewoon legaal een dagje kunt slaan, schelden en houtblokken kan smijten op de Mobiele Eenheid (ME)?

We mogen ons gewoon uitleven tegen de politie zonder problemen te krijgen. Hoe leuk is dat?

Willem (17), relschopper voor een dag

Tijdens de jaarlijkse oefening van de ME in Schaarsbergen mogen scholieren van verschillende veiligheidsopleidingen een dagje tekeergaan. Zo leren ze hoe de ME te werk gaat. En dat is handig voor veel scholieren die later zelf bij de politie of ME willen.

"We hebben vaak grote groepen mensen nodig om tegen te oefenen", vertelt Joost, groepscommandant van de ME. "Veel scholieren die meedoen, komen van een soort vooropleiding af."

Doe je niet zo'n opleiding en ben je geen hooligan of rellende demonstrant? Ook dan kun je een dagje legaal rellen. "Je kunt je in principe zonder opleiding ook gewoon inschrijven voor zo'n oefening."

Scholieren rellen tegen de ME. "Ik kreeg een stokslag in mijn buik", vertelt een rellende scholiere.

Tijdens de training wordt er veel uit de kast getrokken. ME-busjes, paarden, honden en ook een soort traangas dat ze kunnen inzetten. "We houden rekening met extreem veel geweld." Volgens de groepscommandant komt dat bijna niet voor in Nederland. "Maar gebeurt het toch? Dan zijn we er nu op getraind en weten we wat ons te doen staat."

Win-win dus. Toch is even 'oefenen' tegen de ME niet helemaal ongevaarlijk. "Een blauwe plek hoort er wel bij", vertelt Joost.

NOS Mashup sprak met een aantal 'relschoppers' en relde zelf ook mee.

De ME moet voorbereid zijn op bijvoorbeeld goed georganiseerde groepen, zegt groepscommandant Joost. "Je ziet in Amerika bijvoorbeeld steeds meer geweld van extreemlinks en extreemrechts opkomen. Dat hebben we in Nederland nog niet, maar we kunnen wel alvast trainen om tegen dit soort groepen op te treden."

De ME noemt die groepen black blocs: ze zijn goed georganiseerd en beter bewapend dan de gemiddelde hooligan.

Tijdens de oefening spelen speciale acteurs en ook de Marechaussee de leden van zo'n black bloc. "Zij kunnen toch iets meer tegenspel bieden dan de scholieren."

"Wel leuk om het eens van de andere kant mee te maken", zegt Lotte (19), terwijl ze een blok hout vasthoudt. Ze wil later ook bij de ME. "Het lijkt me heel gaaf om tijdens grote problemen de boel uit elkaar te houden."

Willem (19) denkt daar ook zo over. "Je ziet nu precies hoe de ME handelt en wat ze allemaal mogen en kunnen doen. Dat is heel goed voor onze ervaring, maar ook voor onze beeldvorming."

En vooral dat is belangrijk, vindt groepscommandant Joost. En daarna? "Lachen natuurlijk", zegt hij. "We sluiten de dag positief af: je hoort dan bijvoorbeeld: 'Hé, daar had je me goed te pakken.' En iemand anders: 'Maar jij gooide dat blokje vol op mijn vizier, haha.'"

Aan het eind van de dag worden netjes de handen geschud

Deel artikel: