NOSop3

Dit weekend konden wij even beter pomponnen dan Amerika

Aangepast
NOS
Geschreven door
Jeroen Gortworst

Waarschijnlijk denk je bij het woord 'pompons' meteen aan Amerikaanse cheerleaders die zo ongeveer de hele dag met glinsterende bolkwasten rondlopen. Maar wist je ook dat het een echte sport is, waar Nederland ook nog eens goed in blijkt te zijn?

Zo goed zelfs dat Lieke Brok (21), samen met haar pomponteam van nog eens 55 meiden, afgelopen weekend goud op het WK in Noorwegen pakte. En ook nog eens topfavoriet Amerika versloeg. "Ik ben nu weer terug in Nederland en besef nog steeds niet wat er allemaal is gebeurd", zegt ze.

Bij het WK-Pomponteam is het de bedoeling dat je met de pons een show creëert. "De pons volgen een lijn waarmee je situaties kan uitbeelden", legt Lieke uit. "Eén voorwaarde: de dansattributen moeten wel continu in beweging blijven."

Lieke Brok (21) werd met haar team Wereldkampioen Pomponteam NOS

Lieke denkt dat het thema van de choreografie van het Nederlandse team ze de titel heeft opgeleverd. "Onze show ging over terrorisme", zegt ze. "De boodschap was dat je niet in angst moet leven, maar er juist tegenin moet gaan."

In de choreografie kwamen meerdere aanslagen van de afgelopen jaren voorbij. "Zo was er bijvoorbeeld een emotioneel stukje over 9/11", legt Lieke uit. "En we besteedden ook aandacht aan de aanslagen in Parijs door met onze pons een Eiffeltoren te maken."

Volgens Lieke was de choreografie van Amerika veel luchtiger. "Zij gingen in hun routine terug naar 1940, zegt ze. "Ze doen vaak alleen maar vrolijke dansjes, maar dan wel héél goed. Maar dat was dit keer dus niet goed genoeg."

Toen Lieke bij de prijsuitreiking hoorde dat Amerika slechts derde was geworden, was ze al in tranen. "En toen had ik nog niet eens gehoord dat we zelf eerste waren geworden."

Best bijzonder dus, winnen van topfavoriet Amerika. Op het vorige WK werd het land nog dik eerste.

Volgens Lieke is het pomponteam van Amerika ieder toernooi weer de grootste concurrent. "Amerika komt altijd naar een WK met een groep meiden die allemaal lang en dun zijn", zegt ze. "Het zijn echt net machines. Ze doen al hun routines zo vloeiend en feilloos. Dat is heel mooi om naar te kijken."

Die discipline van de Amerikanen zie je volgens Lieke al terug in de manier waarop de meiden de trainingshal binnenlopen. "Ze marcheren allemaal in één lange rij met hun tas aan dezelfde kant naar binnen en beginnen pas te lopen zodra iemand het teken geeft", zegt Lieke. "Daar zijn wij toch echt te nuchter voor hoor. We lopen allemaal, lekker chaotisch, door elkaar naar binnen."

Het thema van de routine was 'terrorisme' NOS

Op de vraag of je veel moet trainen om het WK-Pomponteam te winnen heeft Lieke een duidelijk antwoord. "Iedere zondag", zegt ze. "Maar ja, daar zullen de Amerikanen wel anders over denken. Die trainen iedere dag."

Het volgende WK is pas weer over drie jaar. Of Lieke er dan nog bij is, weet ze niet. "Ik ga nu eerst even genieten van deze titel en dan zie ik later wel verder."