Aangepast

Een tattoo als eerbetoon aan je kind met Down

  • Loes van Langen

  • Loes van Langen

Wereldwijd laten honderden ouders dezelfde tattoo zetten. De reden? Al hun kinderen hebben het syndroom van Down. Met deze tatoeage willen ze laten zien dat ze trots zijn op hun kinderen. "De NIP-test is sinds vorig jaar voor iedereen in Nederland beschikbaar geworden. Daardoor worden er steeds minder kinderen met Down geboren", zegt Ilona Pfaff, moeder van een twaalfjarig meisje met het Downsyndroom.

Ook in Nederland laten ouders drie pijltjes vereeuwigen op hun pols. De moeders - en enkele vaders, oma's en tante's - ontmoeten elkaar voor het eerst bij de tatoeëerder. De actie is online opgezet. "Het is fijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde hebben als jij", zegt Ilona.

Moeder Esther ervaart dat ook: "Ik denk dat mensen die dichtbij mij staan best begrijpen hoe ons leven eruit ziet. Maar het écht begrijpen dat kunnen alleen de moeders die ook een kindje met het syndroom van Down hebben."

Moeders zetten tattoo voor kinderen met down

De drie pijltjes staan symbool voor het 21ste chromosoom. Mensen met Down hebben van deze chromosoom drie stuks in plaats van twee. "De pijltjes staan ook voor vooruitgang", zegt Esther. "Ik denk dat alle ouders wel een schok te verwerken hebben gekregen op het moment dat zij hoorden dat hun kind Down had."

"Maar we hebben wel allemaal onze schouders eronder gezet en zijn doorgegaan. En ook al is het leven niet altijd even makkelijk, het leven is inderdaad wel echt een stuk leuker met een kind met het syndroom van Down. Ze zijn heel puur. Alles wat ze doen en zeggen komt recht uit het hart."

Deel artikel: