NOS
Aangepast

Scholieren wereldwijd doen mee aan #MarchForOurLives, ook in Amsterdam

Honderdduizenden mensen worden vanmiddag verwacht bij marsen tegen wapengeweld. Aanleiding is de schietpartij op een school in Parkland, in de staat Florida, in februari. In steden wereldwijd is de March for our Lives georganiseerd. De beweging begon bij scholieren uit Parkland.

Ook in Amsterdam demonstreren om 14.00 uur scholieren, uit solidariteit met hun Amerikaanse leeftijdsgenoten. NOS op 3 spreekt twee jonge mensen die meelopen: ééntje doet dat in Amsterdam, één in Washington D.C.

NOS

Jooske (16) is scholier aan het Vierde Gymnasium in Amsterdam. Samen met haar moeder organiseert ze de Amsterdamse versie van de March for our Lives. "Ik heb veel familie in Amerika dus de verhalen over de schietpartijen komen heel dichtbij."

Ze heeft veel klasgenoten opgetrommeld voor de demonstratie. "Ik heb posters opgehangen op school", vertelt ze. Jooske houdt vanmiddag een speech en haar klasgenoten zorgen voor muziek. "Daarna lopen we in een mars naar de andere kant van het plein."

"We verwachten dat er straks ongeveer 400 mensen komen." De demonstranten verzamelen zich voor het Amerikaanse consulaat op het Museumplein. "Mijn moeder heeft veel Amerikaanse vrienden in Nederland. Die komen ook allemaal, zodat ze het gevoel hebben dat ze ook iets laten horen tegen de schietpartijen in de VS."

Jooske heeft een duidelijk doel: "De leeftijd dat je een geweer kunt kopen in de VS, moet omhoog. In Amerika mag je niet drinken tot je 21 bent, maar een geweer kopen is prima."

NOS

Evy (21) is student en woont in de Amerikaanse staat New Jersey. Samen met goede vriendin Emie is ze naar Washington D.C. gereden om mee te lopen met de March for our Lives. "We willen een zo duidelijk mogelijk geluid laten horen tegen wapengeweld", vertelt ze.

"Op mijn vorige school heb ik mij ook erg onveilig gevoeld, dus ik vind deze demonstratie heel belangrijk", vertelt Evy. "Een school zou een veilige plek moeten zijn. Juist op school zou je je geen zorgen om je veiligheid hoeven maken." Evy zit nu op een school waar ze zich minder zorgen maakt om haar veiligheid.

"Wapenlobbyisten zetten demonstranten zoals wij soms weg als gekken", zegt ze. Dat er vanmiddag ook mensen zijn die in Amsterdam mee protesteren, doet Evy goed. "Dat laat voor ons zien dat wij geen gekken zijn."

Deel artikel: