Aangepast

Murat (28) en Meral (22) met JongLelystad in één klap in gemeenteraad

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

Murat Aktan (28) en Meral Aktan (22) zijn niet alleen broer en zus maar vanaf vandaag ook leden van de Lelystadse gemeenteraad. Hun jongerenpartij JongLelystad deed voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en haalde meteen twee zetels. Net zoveel als de gevestigde partijen D66, SP en CDA. Nog driehonderd stemmen meer en dan waren dat zelfs drie zetels geweest.

Meral Aktan kan het nog amper bevatten: "Het is een mix van emoties. Ik ben er vooral trots op dat we dit hebben bereikt", zegt ze enthousiast. "Je kan nooit van tevoren inschatten hoeveel zetels je krijgt. We hebben keihard ons best gedaan."

De Aktans begonnen twee maanden geleden al campagne te voeren, terwijl voor de meeste partijen de campagne drie weken geleden pas begon.

"We zaten iedere dag op social media om kiezers te bereiken. En we hebben elke dag van vroeg tot laat geflyerd op plekken waar veel jongeren zijn. Bij mbo's, bij supermarkten. Zelfs toen het -6 graden was."

Meral Aktan (22) en Murat Aktan (28) van JongLelystad zitten nu in de gemeenteraad met twee zetels

Meral en Murat besloten een eigen partij te starten om Lelystad weer aantrekkelijk te maken voor jongeren. "Het was totaal niet onze ambitie om de politiek in te gaan, maar het is broodnodig. Met respect voor andere partijen: ze hebben het op het gebied van jongeren wel laten liggen", zegt Meral.

Volgens haar zijn er de afgelopen acht tot tien jaar zoveel winkels en uitgaansgelegenheden verdwenen dat er bijna niks meer te doen is voor die groep.

"Veel van mijn vrienden zijn weggetrokken. Wij willen jongeren hier houden en hopelijk ook jonge mensen van buitenaf naar Lelystad trekken. Er is genoeg ruimte, het is groen en rustig hier. Ideaal voor jonge gezinnen."

Wij houden niet van stilzitten.

Meral Aktan

In het begin kwamen er nog gemengde reacties binnen op hun idee om een partij te starten. Maar naarmate de verkiezingen naderden, nam de steun toe.

"We kregen zelfs berichten van jongeren die niet mochten stemmen, maar wel hun ouders hadden overgehaald om op ons te stemmen."

De komende vier jaar zijn er twee dingen waar JongLelystad zich vooral hard voor gaat maken. "We willen een jongerenraad in Lelystad oprichten. En een hbo en universiteit, of een dependance van een bestaande instelling hierheen halen", zegt Meral.

Meral studeert bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft een bijbaan in het weekend en is penningmeester van een studentenvereniging. Murat werkt fulltime als consultant op de Zuidas in Amsterdam. Op de vraag of ze het wel kunnen combineren reageert Meral heel zelfverzekerd: "Wij houden niet van stilzitten."

Deel artikel: