NOS Op 3

"Als kind droomde ik al van vliegen en kon uren kijken naar rondvliegende vogels," zegt Rebekka Verheij (31). Echt een verrassing is het daarom niet dat haar meisjesdroom nu in vervulling gaat. Rebekka volgt een opleiding tot 'bushpiloot': iemand die mensen in de moeilijkste bereikbare gebieden ter wereld kan helpen.

Ze is daarmee de eerste vrouw die de opleiding volgt bij de vliegschool van MAF Nederland. De christelijke organisatie richt zich naast zendingswerk ook op hulpvluchten naar de meest afgelegen plekken op aarde. MAF werkt samen met organisaties als Artsen zonder Grenzen en de Verenigde Naties.

"Nadat ik een lesvlucht cadeau had gekregen voor mijn verjaardag bloeide mijn liefde voor vliegen op. Ik heb het interesseformulier voor de opleiding wel drie keer ingevuld en weer weggedaan. Bij de vierde keer wist ik zeker dat ik ervoor wou gaan."

Ze is nu een jaar bezig en wil na het behalen van het algemeen vliegbrevet doorgaan met een specialistische opleiding. Daar leert ze bijvoorbeeld om te keren in diepe kloven en donderwolken te omzeilen.

"De eerste keer in de lucht tijdens mijn opleiding was ik blij en vond ik het spannend. Het lijkt bijna nep, zo mooi."

Rebekka is de eerste vrouwelijke Nederlandse bushpiloot in opleiding Rob Voss MAF Nederland

Voor nu is Rebekka nog werkzaam als docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Maar als het aan haar ligt is ze straks fulltime bushpiloot en wordt ze uitgezonden naar afgelegen gebieden in Afrika, het Amazonegebied en Papoea-Nieuw Guinea.

Maar waarom specifiek bushpiloot? "Ik wilde werken bij de luchtmacht, maar geen bommen gooien. En dat moet wel als we in oorlog zijn. Bij grote vliegtuigmaatschappijen heb je bijna niet het idee dat je vliegt. Dat is in een klein vliegtuig wel anders. Bovendien help ik straks mensen aan medische hulp en onderwijs."

Rebekka: "De eerste keer in de lucht tijdens mijn opleiding was ik blij en vond ik het spannend. Het lijkt bijna nep, zo mooi." Rob Voss/MAF Nederland

Echt een feestje zal het niet altijd zijn in een vliegtuig onder extreme weersomstandigheden en landingen op ruige plekken. "Met slecht weer kan ik besluiten om niet te vliegen. Al kan het weer ook in de lucht omslaan natuurlijk. Maar ach, ik ben extreem nuchter. Dat is op dat soort momenten wel heel handig."

STER reclame