Aangepast

Steeds meer Roemenen en Bulgaren in Nederlandse collegebanken

De kans dat je een Bulgaar of Roemeen in je collegebank tegenkomt is sinds dit jaar groter. Vooral de Nederlandse hogescholen doen het goed bij de Oost-Europeanen, blijkt uit de nieuwste cijfers van Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs.

Een van die studenten is de Bulgaarse Yoanna Borisova, die al tweeëneenhalf jaar ICT studeert in Nederland. "Ik heb minstens drie Bulgaarse vrienden die hier ook studeren."

De Roemeense Stefanie en Bulgaarse Yoanna studeren in Nederland

Jarenlang nam het aantal internationale studenten op hogescholen niet meer toe. In 2014 nam het zelfs af, vooral vanwege minder Duitsers en Chinezen. Dit jaar is er een groei van 4,7 procent. "In het gat dat de Duitsers en Chinezen achterlieten, springen nu Oost-Europeanen uit Bulgarije en Roemenië", volgens onderzoeker bij Nuffic Daan Huberts.

Het aantal Bulgaarse studenten nam met 16,2 procent toe en er zijn 25,2 procent meer Roemeense studenten op hogescholen.

Maar waarom kiezen zij dan voor Nederland? De meest simpele verklaring zit in de portemonnee. "Zij maken ook gewoon een rekensom", vertelt hoogleraar Oost-Europese studies Laszlo Marácz. "Studeren in bijvoorbeeld Engeland is vaak te duur, daar betaal je makkelijk 10.000 euro collegegeld per jaar. Bij Nederlandse opleidingen krijg je waar voor je geld. Nederlandse studies zijn voor hen een goeie deal."

In Nederland is het collegegeld rond de 2000 euro. Dat neemt niet weg dat vooral kinderen van rijke ouders hierheen komen. "Laat daar geen misverstand over bestaan", zegt Marácz.

Ook studenten uit andere Oost-Europese landen weten Nederland te vinden. Maar de toename van studenten uit Roemenië en Bulgarije is groter. "Kinderen van rijke ouders uit landen die al langer lid zijn van de EU - zoals Hongarije en Polen - kunnen zich vaak meer veroorloven en studeren wél in duurdere Europese landen."

Studenten uit Roemenië en Bulgarije willen vaak een vak leren volgens onderzoeker Daan Huberts. "In hun thuisland is minder keuze en zijn de opleidingen theoretischer." Om die reden kwam de Roemeense Stefania naar Nederland. "In Roemenië kun je alleen uit de boeken leren over programmeren. Daar is het niet zo praktisch als in Nederland."

Het scheelt dat in Nederland veel opleidingen in het Engels worden aangeboden. Stefania overwoog ook in Duitsland te gaan studeren, maar daar is de taal een barrière.

De economische en politieke situatie is erg slecht in Roemenië. Als ik terugga, voelt dat als een stap terug. Dat wil ik niet.

Stefanie Dogaru - ICT studente

"Een westers diploma verhoogt iemands waarde bij terugkomst", vertelt Marácz. De Bulgaarse Yoanna is het daarmee eens: "Als een werkgever in Bulgarije naar twee diploma's kijkt - eentje van een universiteit uit Sofia en eentje uit München - dan kiest hij voor die uit West-Europa. Het niveau is hoger."

Toch keren niet alle Bulgaren en Roemenen terug. "De carrièrekansen zijn hier gewoon beter", zegt Yoanna. Ook voor de Roemeense Stefania is teruggaan na haar studie geen optie. "Er is zoveel corruptie in Roemenië; de economische en politieke situatie is erg slecht. Het ziet ernaar uit dat dat voorlopig niet gaat veranderen. Als ik terugga voelt het als een stap terug. Dat wil ik niet."

Deel artikel: