Aangepast

Tech Podcast: Hoe hack je de vakantie van Enzo Knol?

Ze zijn jong, superhandig met computers, maar hun school maken ze vaak niet af omdat ze daar niet leren wat ze willen. In de Cyberwerkplaats in Rotterdam zijn sinds afgelopen zomer twaalf talentvolle hackers getraind tot beveiliger tegen digitale criminelen.

En we kunnen nog veel van ze leren. Want om ons allemaal te wijzen op onze digitale veiligheid hebben ze onder andere de reisgegevens van YouTuber Enzo Knol gehackt,. Dat ging vrij simpel en moet dus echt worden opgelost. Mary-Jo de Leeuw, oprichter van de Cyberwerkplaats, verklapt het lek.

Netflix biedt al wel Nederlandse producties aan, maar het Amerikaanse bedrijf investeert niet in de Nederlandse filmwereld. Dat moet anders, vindt de Raad van Cultuur, die vandaag een rapport uitbracht over online streamingdiensten.

Wat heb je hier nou aan als kijker? Want als je fan bent van grote Netflix-series als Stranger Things, maakt het dan uit wat het Nederlandse beleid is? Ja, zegt Jeroen Bartelse, directeur van de Raad van Cultuur. Want er is een toekomstscenario mogelijk dat je niet moet willen.

Meer dan ooit spelen de gemeenteraadsverkiezingen en de campagne voor het referendum zich af op sociale media. Maar het grote overzicht ontbreekt, doordat partijen op die sociale media heel nauwkeurig kunnen specificeren wie ze willen bereiken. Een advertentie die voor je buurman is bedoeld, zie jij misschien wel nooit.

Daar willen de NOS en ProPublica, een journalistieke organisatie zonder winstoogmerk, meer transparantie over. Jij kan helpen door op je computer een speciale browser-extensie te installeren die de advertenties op Facebook doorstuurt naar ProPublica. NOS-techredacteur Joost Schellevis legt uit hoe het werkt.

Deel artikel: