Aangepast

Waarom de batterij in je smartphone niet veel beter wordt

Waarom de batterij in je smartphone niet veel beter wordt

Je kent het wel. Ben je net een leuke serie aan het streamen op je telefoon, is je batterij leeg. Aan het videobellen met een verre vriend? Batterij leeg. Live gaan vanaf een festival? Batterij leeg. Terwijl alles in je smartphone beter, krachtiger, sneller, lichter en scherper wordt, blijft er één onderdeel achter: de batterij. Volgens Marnix Wagemaker van het batterijenlab van de TU Delft hoeven we de komende jaren op dat gebied ook geen doorbraak te verwachten: "We zitten tegen de limiet aan." Beter kan het bijna niet meer.

Met wat finetuning kan de huidige li-ionbatterij nog zo'n anderhalve keer, misschien twee keer, zo goed worden. Maar daar houdt het wel op. Het grafiet in de batterij kan worden vervangen door silicium, zwavel of grafeen. Die materialen kunnen meer lithium vasthouden, waardoor de batterij meer stroom kan leveren. Die techniek is in ontwikkeling, maar het duurt nog jaren voor die op grote schaal toepasbaar is.

Zo ziet een lithium-ion-batterij er versimpeld uit

En zelfs als die nieuwe technieken doorbreken, hoeven we geen wonderen te verwachten. Wagemaker: "Batterijen kunnen nog hooguit vijf keer krachtiger dan dat ze nu zijn. Dat is het maximum dat de chemie je biedt, dan ben je er wel zo ongeveer."

We horen je denken: vijf keer krachtiger, dan gaat de telefoon wel weer een week mee. Zo simpel is het niet. Smartphones worden in zo'n rap tempo beter, sneller, lichter en geavanceerder dat zelfs in het meest optimistische scenario batterijen die ontwikkelingen niet kunnen bijbenen. Wen dus maar aan elke dag je telefoon opladen, want voorlopig blijft dat nog nodig.

Deel artikel: