Aangepast

Zij doen het 40 dagen zonder vlees, vis, social media en Netflix

  • Marieke Kuypers

  • Marieke Kuypers

Na het feesten tijdens carnaval, is vandaag voor sommige christenen de vastentijd begonnen. Vanuit het christelijk geloof is het gewoonte om na carnaval een vastentijd van (meestal) 40 dagen in te gaan om stil te staan bij het geloof en bij jezelf.

Vroeger werd echt een stapje terug gedaan uit het luxe-leven en werd het met name soberder op het gebied van eten en drinken, nu gaat dat anders. We vragen drie jonge mensen hoe zij invulling geven aan de vastentijd.

Wiam Abdelnour

Wiam Abdelnour (18) vast de komende tijd, net als veel andere Eritrees-orthodoxen, door geen dierlijke producten te eten. Geen vlees, geen vis, geen zuivel, geen eieren. "Het gaat er om dat we stilstaan bij Jezus die 40 dagen lang door de woestijn liep zonder eten en drinken."

"Hij had toen helemaal geen eten. Maar omdat dit al moeilijk voor me is, besef ik hoe dankbaar ik ben dat ik wel iets kan eten en hoe moeilijk het voor hem moet zijn geweest."

Pas op het einde wordt het volgens Wiam ook echt moeilijk. "De laatste dag eet je niks, dus daar werk je dan naartoe." Na de 40 dagen vasten, gaat Wiam naar de kerk. "We vasten dan nog tot 00.00 uur en dan gaan we naar familie toe waar lekker eten klaarstaat met veel boter."

Harold Wijnholds

Harold Wijnholds (18) organiseert samen met een kerkgenoot #40dagenpauze. "Binnen onze baptistengemeenschap is vasten niet zo'n ding, maar het leek de jongere mensen tof om toch iets te doen. Op deze manier is het wat laagdrempeliger."

Hij vast niet op de traditionele manier, maar stopt 40 dagen met social media. Die begonnen steeds meer tijd op te slokken voor Harold en de mensen om hem heen. "Het is zo makkelijk om even je telefoon te pakken en op Facebook te gaan scrollen. Ik merk dat ik zelf makkelijk die wereld in vlucht."

Ik ging maar een gesprek aan met m'n broertje

Harold Wijnholds, stopt dit jaar opnieuw 40 dagen met social media

"Je kan via je telefoon zien hoeveel tijd er in al die apps gaat zitten en dat was voor mij wel drie tot vier uur per dag. Dat ging ten koste van familie en vrienden." In de 40 dagen zonder social media wil Harold vooral meer tijd doorbrengen met God en het geloof.

Vorig jaar lukte het hem al om 40 dagen geen Instagram, Facebook of YouTube te gebruiken. "Omdat ik niks met m'n telefoon kon, ging ik maar een gesprek aan met m'n broertje, vragen hoe het was op school. Dat vind ik veel waardevoller dan bijvoorbeeld kattenfilmpjes kijken ofzo."

Harold hoopt dat hij anderen kan inspireren hetzelfde te doen. "Voor mij heeft het te maken met God, maar eigenlijk zou iedereen eens een keer moeten stoppen met iets om bewust te worden van wat belangrijk is in je leven."

Hanneke van de Put

Ook Hanneke van de Put (24) vast op haar eigen manier: "Niet eten zou ik niet volhouden". Maar ze geeft wel 40 dagen iets op waar veel tijd in gaat zitten. Netflix. "Ik merkte dat mijn Netflix-gedrag best wel uit de klauwen was gelopen. Soms zette ik 's avonds een afleveringetje aan en was ik ineens vier of vijf afleveringen verder."

Hanneke is protestants en wil met de tijd die ze nu overhoudt, bezig zijn met God, maar ook met zichzelf. "Vasten is bedoeld om je op God te richten. Dat betekent voor mij niet dat ik al die tijd de Bijbel ga lezen. Ik wil ook gaan nadenken over wat ik nu belangrijk vind in het leven en waar ik mijn tijd in wil investeren."

Hoewel de traditie oorspronkelijk vanuit het geloof komt, vindt Hanneke dat 40 dagen bewust stoppen met iets voor iedereen goed kan zijn. "Gewoon om kritisch naar je eigen levensstijl te kijken. Of je dat doet vanuit je geloofsovertuiging maakt dan niet persé uit."

Deel artikel: