Aangepast

Wat heeft een 18-jarige te zoeken op de kieslijst van 50Plus?

  • Michael de Smit

    verslaggever

  • Michael de Smit

    verslaggever

20-minners voor 50Plus

Hij hoort als 18-jarige niet tot de doelgroep van de partij, maar staat wel op de kieslijst voor 50Plus. Lorenzo van der Weiden is de jongste aanwinst van de partij.

Van alle kandidaat-raadsleden in de twintig gemeenten waar 50Plus meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen is hij de jongste. Lorenzo staat vijfde op de lijst in Breda.

Hanneke Schuurman (20) hoopt in Hardenberg in de gemeenteraad te komen voor 50Plus. Zij staat vierde en gaat nu al regelmatig de straat op om te flyeren.

Maar waarom zou je op zo'n jonge leeftijd voor 50Plus kiezen?

Ik wil de verbinding leggen tussen jong en oud.

Lorenzo, 18, kandidaat-raadslid 50Plus

Hanneke kwam tot haar besluit na het doorlezen van alle verkiezingsprogramma's bij de laatste Kamerverkiezingen. "Ik heb alles doorgenomen en kwam tot de conclusie dat 50Plus het best bij mij past."

Hanneke wil zich inzetten voor betaalbare huurwoningen voor jongeren in haar gemeente en het afschaffen van het leenstelsel voor studenten. Volgens haar bewijzen die standpunten dat de partij er niet alleen voor ouderen is.

NOS
Campagne voeren om voor 50Plus in de gemeenteraad te komen

Lorenzo wil heel graag dat mbo'ers kunnen leren van hun ervaren en oudere collega's. "Ik wil het mogelijk maken dat zij elkaar vinden op de werkvloer." De 18-jarige mbo'er woont momenteel met zijn vader in een seniorencomplex in Breda. Hij gaat veel met ouderen om en werkt in een café waar veel ouderen komen. "Dan kom je de problematiek tegen en daar wil je je hard voor maken."

Voorbijgangers die Hanneke zien flyeren in de winkelstraat in Hardenberg zijn verrast. Ze loopt er in 50Plus-outfit, samen met haar zus die de sociale media van de lokale partij beheert. "U in de raad voor 50Plus? Dat vind ik gaaf!", zegt een vrouw die net door de zussen is aangesproken.

Ook Hannekes vader is erbij. Hij is de lijsttrekker in Hardenberg. Toch heeft Hannekes keuze niets te maken met zijn lijsttrekkerschap: "We kwamen onafhankelijk van elkaar tot dezelfde conclusie", bezweert ze.

50PLUS Breda
Lorenzo met zijn kandidaat-raadsleden in Breda

Bij de partij zijn ze maar wat blij met de jongeren. Ze kunnen nog heel wat jaartjes mee. Toch worden ze volgens een woordvoerder niet voorgetrokken. "Wij zijn tegen iedere vorm van leeftijdsdiscriminatie dus behandelen we ze hetzelfde als ons oudste kandidaat-raadslid van 87."

Lorenzo verwacht overigens niet dat hij daadwerkelijk in de raad zal komen: "Ik sta vijfde en ik wil om te beginnen eerst maar eens mijn opleiding afmaken."

Deel artikel: