Aangepast

Ahmad doneert zijn grote netwerk aan de werkloze Edward

Vaak vind je werk door je eigen netwerk. Je hoort via iemand van een vacature of je kent iemand die nog werk heeft. Maar wat nou als je zo'n netwerk niet hebt? Omdat je bijvoorbeeld nog niet zo lang in Nederland woont, een arbeidsbeperking hebt of heel lang voor dezelfde baas hebt gewerkt? Dan kan met Doneer Je Netwerk iemand anders zijn netwerk aan jou doneren.

Dat deed Ahmad van 33 dus ook voor Edward van 57. Zie hieronder hoe dat ging:

Doneer je netwerk

Het is een plan uit de Nationale Denktank. Daarin zitten net afgestudeerde mensen die oplossingen bedenken voor de problemen in ons land. Zoals: hoe help je iedereen aan werk?

Simone van Dijk is één van de bedenkers van het Doneer Je Netwerk-plan. "Wij als Denktankers krijgen een enorm perspectief op werk, door het netwerk dat we opbouwen. Maar er zijn ook mensen die niet zo'n netwerk hebben. Waarom zouden wij dat van ons dan niet gebruiken om anderen aan een baan te helpen?"

Ahmad en Edward in gesprek

Het idee is dat degene die het netwerk 'doneert' en degene die het ontvangt, een keer koffie drinken. Tijdens die afspraak wordt besproken wat de talenten van de ontvanger zijn, wat hij kan en wil. De donateur gaat dan op zoek naar een geschikt iemand in z'n netwerk.

"We koppelen donateurs en ontvangers op basis van sector en regio", legt Simone uit. "Regio is belangrijk, omdat donateurs die al een tijdje ergens werken, vaak een groot netwerk hebben daar. Hetzelfde geldt voor de sector. Je hebt automatisch veel contacten in de sector waarin je werkt. De kans op succes is dan veel groter."

Deel artikel: