Een deel van de cast van Star Wars The Last Jedi
Aangepast

Dit is het idee achter Star Wars zonder 'vrouwelijk geneuzel'

  • Marieke Kuypers

  • Marieke Kuypers

Star Wars The Last Jedi, maar dan zonder álle vrouwen en 'ander geneuzel'. Wat dan overblijft? Een film van nog maar 46 minuten, in plaats van 152 met de titel De-Feminized Fan edit. Gemaakt door een anoniem lid van Reddit's forum Men's Rights Activists (MRA).

Maar wáárom zou je dat doen? Alle vrouwen uit een film knippen? De bezoekers van MRA beschrijven zich als 'zowel mannen als vrouwen die geloven dat er serieuze discriminatie is tegen mannen in de westerse samenleving'. En ze zien Hollywood als de belichaming daarvan.

Mannen hebben ook problemen en daar wordt te weinig aandacht aan besteed.

Anti-feminist Jesper (27)

De Redditers op dit forum, anti-feministen, vinden dat populaire media zoals Hollywood-films, een feministische agenda hebben. Ook in The Last Jedi, zegt Reddit-gebruiker Dudethatsrude: "Ik ben niet tegen films in het algemeen, maar het staat me tegen dat de makers ideeën uit de echte wereld in een film stoppen."

Een andere gebruiker: "De film laat mensen in verschillende rollen zien, waarvan sommige niet normaal zijn. Vrouwen offeren zich meestal niet heldhaftig op voor mannen."

Het blijft niet bij kritiek op films. Gebruiker pillowed321: "De feministische golf is te ver doorgeslagen, vooral na de #metoo-beweging."

De verandering in de fan-edit

Socioloog Jitse Schuurmans, die in zijn onderzoek al eens MRA-aanhangers tegenkwam: "Alle vrouwen uit de Star Wars film knippen, is een sneue praktijk van iemand die te veel tijd heeft." Hij zou de mannen gewoon "vrouwenhaters" noemen. Men's Rights Activists vindt hij een veel te lieve term.

Schuurmans deed onderzoek naar een Amerikaanse seduction community waar mannen vrouwen leren verleiden. Een klein deel van hen is ook MRA of heeft soortgelijke denkbeelden. "MRA-sympathisanten vinden dat mannen de echte slachtoffers zijn van veranderende man-vrouwverhoudingen. Ze idealiseren een wereld waarin mannen de scepter zwaaien. Eigenlijk verlangen ze terug naar de verhouding tussen mannen en vrouwen zoals die was in de jaren 50."

De anti-feministische geluiden die op fora worden gepost, zijn volgens Schuurmans niet nieuw. "In de jaren 70 was er ook al gewoon een mannenbeweging als reactie op een feministische golf. Het is een reactie op emancipatie."

Jesper Jansen

De Nederlandse filosofiestudent Jesper Jansen (27) noemt zichzelf online anti-feminist. "Ik volg de beweging zelf al sinds 2011. Websites als AVoiceForMen bijvoorbeeld. Ik ben geen activist, maar vind wel dat ze legitieme klachten hebben." Mannen hebben ook problemen, vindt Jesper, maar daar wordt niet genoeg aandacht aan besteed.

De behandeling van vaders in echtscheidingszaken, besnijdenis van jongens, of het feit dat mannen vaker op de werkvloer overlijden dan vrouwen. "Of dat bij zaken van huiselijk en seksueel geweld heel snel geloofd wordt dat de man de dader is." Volgens Jesper allemaal voorbeelden waarbij te weinig aandacht voor de man is.

Jesper is zelf geen Star Wars-fan en neemt de edit zonder vrouwen niet zo serieus. "Ik geef er niks om, maar Star Wars is natuurlijk wel een bron van nostalgie voor veel mensen. Het was denk ik vooral satire, een statement. Mensen willen gewoon films zien, zonder dat daar een politieke agenda van wordt gemaakt."

Deel artikel: