Aangepast

Voedselgevecht: waarom de EU en Mexico kibbelen over kaas

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Mexico over een nieuw handelsverdrag verlopen stroef. Eigenlijk had het er al moeten zijn, maar Kamp Kaas ligt dwars. Manchego-kaas om precies te zijn. Mexico weigert de van oorsprong Spaanse kaas te erkennen en dat is tegen het zere been van de Spanjaarden en de EU.

In deze video leggen we uit hoe de vork in de steel zit:

Kaasoorlog tussen Mexico en de EU

Binnen Europa worden streekproducten zoals kaas, wijn en bier goed beschermd, zodat er niet mee gesjoemeld kan worden. Edammer mag alleen Edammer heten als de kaas ook echt uit Edam komt. De EU beschermt producten op verschillende manieren. De meest gebruikte zijn Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) en Beschermde Geografische Aanduidingen (BGA).

Nederland telt elf BOB- en BGA-geregistreerde producten. Spanje heeft er 191 en Frankrijk zelfs 244. "Hier in Zuid-Europa zijn ze trotser op hun streekproducten dan in Nederland. Vraag maar eens aan een Spanjaard, Fransman en Italiaan wat ze de beste keuken vinden. Ze zullen allemaal de regio aanwijzen waar ze vandaan komen", zegt María Sarazá van het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Spanje.

In Mexico genieten al die producten nog geen beschermde status en dat wil de EU nu dus veranderen. In het conceptverdrag vraagt de Europese Unie 340 streekproducten te erkennen, waaronder de manchego. Gevoelig, zowel voor de Mexicanen als de Spanjaarden. "De manchego is voor hen een soort nationaal symbool", zegt Sarazá. Terwijl de Mexicanen hun variant in quesadillas gebruiken.

Naast het sentiment wegen ook de economische belangen mee. De Mexicanen zouden 215 miljoen euro mislopen als ze het handelsakkoord tekenen en ermee instemmen hun kaas voortaan onder een andere naam te verkopen.

Deel artikel: