Aangepast

Met deze test bewees Trump dat hij 'messcherp' is

De gezondheid van de Amerikaanse president Donald Trump werd deze week uitvoerig getest en daarbij namen de artsen ook zijn mentale gesteldheid onder de loep. Die lag namelijk onder vuur, onder andere door dit veelbesproken boek.

Trump weet zeker dat hij een 'stable genius' is en vroeg dus zelf, naast de standaard onderzoeken, om een extra mentale test. Die kreeg hij in de vorm van de MoCa-test - wat staat voor Montreal Cognitive Assesment - en wordt vooral gebruikt om snel te checken of iemand dementie of de ziekte van Alzheimer heeft. De uitkomst, volgens zijn arts: Trump is 'messcherp'.

Die MoCa-test is volgens neuropsycholoog Jo Vandermeulen een basis-screeningstest. "Er zijn acht onderdelen die bekeken worden om te zien of er sprake is van mentale achteruitgang", vertelt Vandermeulen. "Op basis van de uitslag kun je vooral zien of verder onderzoek nodig is."

Trump scoorde dertig van de dertig punten, wat volgens Vandermeulen niet zoveel zegt als op zichzelf staand feit. "Je kunt op basis van alleen deze test niet zeggen dat er mentaal niks aan de hand is met Trump. Daarvoor moet je meer onderzoeken doen, want diagnostiek is een optelsom."

De MoCa-test wordt in Nederland vooral gebruikt als er al een duidelijk vermoeden is van geestelijke achteruitgang. Er zitten voor mentaal gezonde mensen een aantal vrij simpele onderdelen in de test, zoals het herkennen van dieren. "Als je als neuropsycholoog merkt dat iemand hier erg traag in is, dan kan dat een aanleiding zijn om een vervolgonderzoek uit te voeren", legt Vandermeulen uit.

Dieren herkennen en woorden onthouden als onderdeel van de MoCa-test

De test kun je ook zelf doen. Dit werkt het beste met iemand samen, omdat je ook dingen moet natekenen en onthouden. Kijk hier hoe jij scoort in de test die Trump deed.

Deel artikel: