NOSop3

NOSop3

Nigeria maakt 50 films per week en soms zit daar een topper tussen

Aangepast
Screenshot uit The Wedding Party 2 Ebonylife Films

Geen Hollywood, geen Bollywood, maar Nollywood. Films uit Nigeria. Helemaal ingeburgerd in vooral westelijk Afrika en Zuid-Afrika. En nu te zien in bioscopen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. "Ik denk echt dat mensen naar deze films willen kijken. Vooral jongeren en dan niet alleen met een Afrikaanse achtergrond. Volgens mij kunnen Nederlanders hier wel om lachen", zegt Nancy Asaah.

Zij haalde de Nigeriaanse kaskraker The Wedding Party 2 naar Nederland. Nancy leverde zelf samen met haar zus ook een kleine bijdrage aan de film: de Nederlandse ondertiteling. We spraken haar in een Rotterdamse bioscoop.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nollywood in de Nederlandse zalen

De Nigeriaanse filmindustrie produceert op volle toeren. Gemiddeld vijftig films per week. "De ene film is beter dan de andere. Nollywoodfilms hebben vaak een klein budget en alles wordt opgenomen bij iemand thuis of op straat. Er zijn eigenlijk geen studio's." Volgens Nancy Asaah wordt de kwaliteit van de Nollywoodfilm steeds beter. "Uiteindelijk zit een Oscar er echt wel in."

Dikke buiken

"Vroeger waren Nollywoodfilms heel moralistisch met vreselijke special effects. Maar nu is de kwaliteit veel beter", zegt Nancy. "Bovendien laten ze zien dat Afrika meer is dan kinderen met dikke buiken die onder de muggen zitten. Er is ook glamour, er zijn goede acteurs en in Nigeria kunnen ze kwalitatief goede films maken die wereldwijd zijn te zien."

Volgens de initiatiefneemster werd het hoog tijd om Nollywood naar Nederland te halen. "Je kan hier Bollywoodfilms, Poolse, Turkse en Russische films zien. Nollywoodfilms passen in dat rijtje."

Eerder maakten we dit interactieve verhaal over Lagos, de grootste stad van Nigeria die uit z'n voegen barst.

Lagos, de stad die uit haar voegen barst