NOSop3

Ralf (19) analyseerde zelf alle scheidsrechtersprestaties

Aangepast
Eigen foto

Hoeveel invloed hebben scheidsrechters op de uitslag van een wedstrijd? Veel voetbalfans zullen hier wel een mening over hebben, maar de 19-jarige voetballiefhebber Ralf Crutzen besloot het zelf te gaan onderzoeken, vertelde hij in De Telegraaf. We belden even met hem.

Zijn gevoel dat specifieke scheidsrechters weleens hogere of lagere scores konden opleveren voor verschillende clubs, was de aanleiding. "Eigenlijk is het gewoon dom telwerk. Ik heb me een paar middagen opgesloten op mijn slaapkamer en ik ben die cijfertjes gaan tellen."

Ralf keek naar de uitslagenvan alle wedstrijden in de eredivisie tussen 2012 en 2017 en dat leverde een paar opmerkelijke conclusies op. Zo won Ajax met Bas Nijhuis als scheidsrechter minder vaak dan normaal (1,4 vs. 2,2 punten per wedstrijd) en presteerden topclubs als Ajax, Feyenoord en PSV juist allemaal beter onder de fluit van Danny Makkelie. Björn Kuipers kwam er het beste vanaf: bij al zijn wedstrijden presteerden de clubs zoals ze dat normaal zouden doen, zonder grote afwijkingen.

Bas Nijhuis ANP

Vanwege de korte periode die hij geanalyseerd heeft, geeft Ralf toe dat er geen harde conclusies kunnen worden getrokken. Wel noemt hij de cijfers op zijn minst opvallend. "Het zegt niet veel, maar het zegt wel iets."

Zijn scheidsrechters volgens hem bevooroordeeld? Ralf zegt dat dat niet persé is bewezen: "Er spelen ook nog factoren mee zoals bijvoorbeeld de vorm van de dag. Als Ajax net in een slechte vorm zit en dan altijd Nijhuis tegenkomt, dan kan dat ook een factor zijn die er invloed op heeft."

Zijn 'telwerk' leverde Ralf toch al flink wat aandacht op. "Ja, ik had het niet verwacht maar het is wel een beetje geëxplodeerd." Hij hoopt vooral dat de KNVB iets met zijn onderzoek gaat doen en beter zal gaan kijken naar statistieken rondom scheidsrechters. Die wens lijkt uit te komen: de KNVB laat weten erg nieuwsgierig te zijn en het rapport zeker te gaan bestuderen.