Bij een ongewild urineverlies denk je misschien al gauw aan oudere mensen in een verzorgingshuis. Maar niets is minder waar: als jij last hebt van urineverlies ben je echt niet de enige. In totaal hebben ongeveer een miljoen Nederlanders er last van. Zo'n één op de vier vrouwen tussen de 20 en 40 jaar oud krijgt te maken met ongewild urineverlies.
Het 'slimme' slipje van Eline van Uden kan daar een oplossing voor zijn. Zij werkt op de High Tech Campus in Eindhoven aan een slip die precies weet wanneer er druppels urine in je onderbroek terechtkomen.
De chip - die je in je slip kan klikken - meet dat en stuurt die informatie naar een app op je telefoon. Op basis daarvan krijg je oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen - die je nodig hebt om je plas op te houden - en op die manier urineverlies tegen te gaan.
Hoewel de slip in Nederland wordt gemaakt, is-ie hier nog niet te krijgen. Dat zit zo: als je in Nederland last hebt van urineverlies mag iedereen naar een bekkenbodemtherapeut voor behandelingen. Dat wordt, ongeacht je verzekering, vergoed. Ook inlegkruisjes en andere materialen krijg je vergoed, vertelt een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ.
Voor zorgverzekeraars is het op dit moment simpelweg te duur om het 'slimme slipje' te vergoeden. Uiteindelijk zouden zij graag willen dat je de keuze hebt tussen een bekkenbodemtherapeut en zoiets als de slip van Elines bedrijf.
Nu mag dat volgens de wet nog niet: alleen paramedici als fysio's mogen therapie geven. De app die aan de slip is gekoppeld mag dat dus nog niet. In Zweden en Australië wordt-ie al wel vergoed.