Zo kijken Nederlandse Iraniërs naar de protesten in Iran

  • Stephan Vegelien

  • Stephan Vegelien

In verschillende Iraanse steden gaan mensen al dagen de straat op om te protesteren tegen het regime. Daarbij zijn al meerdere doden gevallen en zijn al zeker 450 mensen gearresteerd, volgens persbureau ILNA. Voor Nederlanders met een Iraanse achtergrond is het spannend wat er in het land gebeurt.

Solmaz Mahmoudi

De protesten in Iran begonnen een paar dagen geleden, onder andere wegens de stijgende prijs van benzine en voedsel. Maar volgens de Nederlands-Iraanse Solmaz Mahmoudi gaat het over veel meer. "Het gaat slecht met het land. Er is veel armoede en de regering slaagt er maar niet in om werkgelegenheid te creëren. De regering luistert niet naar de bevolking. Mensen zijn boos: ze hebben geen vrijheden en geen geld."

Waarom vinden de protesten in Iran plaats? Dat leggen we uit in deze video:

Wat is er aan de hand in Iran?

"Overal in Iran gaan mensen de straat op", legt Solmaz uit. Het is volgens haar een veel bredere groep dan tijdens de protesten in 2009. Toen gingen studenten en mensen uit de middenklasse de straat op na de uitslag van de verkiezingen. "Nu maakt het niet uit, de gewone man en de elite staan naast elkaar. En er is ook een belangrijke rol voor vrouwen. In alle lagen van de bevolking zijn mensen ontevreden."

Dat is mooi om te zien, volgens Solmaz. Maar ze is ook bezorgd. Bezorgd om het land, en om jongeren die de straat op gaan. "In Iran hebben ze geen vrijheid van vergadering en betoging. Iedere keer als er iets gebeurt, worden demonstranten hard aangepakt."

Zelf is ze vanmiddag in Amsterdam voor een solidariteitsactie op de Dam. De demonstratie in Amsterdam is een initiatief van Iraniërs die al lang in Nederland wonen. "De bijeenkomst heeft geen politieke kleur, maar is er om Iraanse mensen steunen." In Den Haag vindt een soortgelijke actie plaats bij de ambassade van Iran.

Solmaz is niet de enige die zich zorgen maakt. Een 20-jarige Iraans-Nederlandse zegt dat het chaos is in hoofdstad Teheran. "Mijn familie wacht binnen af tot de protesten over zijn en durft niet naar buiten." Zelf zou ze het liefste naar Iran gaan om mee te protesteren.

Ze wil niet met naam genoemd. "Ik ben bang dat dat gevolgen heeft voor mijn familie. Het is eng, Iran heeft zo'n sterk regime. Of je er nou voor of tegen bent, er heerst in het land een constante angst. Constant het gevoel dat je in de gaten wordt gehouden."

Volgens haar is het uniek dat mensen in zulke groten getale de straat op gaan. "Je mening uiten is niet geaccepteerd. Iedereen is op zijn hoede." Toch doen veel mensen nu mee. "Het is een prachtig land, mensen willen ervoor protesteren."

Sahar Hossini Shekarabi tijdens de Iran-demonstratie in Amsterdam

Ook Sahar Hossini Shekarabi is aanwezig bij de demonstratie in Amsterdam én morgen in Den Haag. Volgens haar is het het enige dat zij vanuit Nederland kan doen om haar landgenoten te steunen.

De protesten in Iran gaan onder andere over armoede. "Iran is een rijk land, er is veel olie. Maar het regime houdt alles voor zichzelf. Daarom is er armoede in het land."

Maar een belangrijkere drijfveer is het gebrek aan vrijheid, denkt Sahar. Zo kan ze naar eigen zeggen niet in Iran wonen, omdat ze christen is. Ook heeft zij als vrouw minder vrijheden. "Vrouwen leven in Iran als duif in een kooi. Wij willen vrij zijn."

Deel artikel: