Judith
Aangepast

Judith werkt als vrijwilliger in een circus, op kosten van de EU

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

Voor Judith Kroes (22) klonk het als de ideale kans. Ze wilde al jaren bij een circus werken en dat kon bij circus Cabuwazi in Berlijn. "Ik help bij de trainingen en ook bij projecten die ze soms doen, met scholen of kinderen uit de buurt."

Het mooiste voor haar is dat ze een beurs van de EU krijgt. Het is een paar honderd euro per maand, maar ze kan ervan leven. "Ik zit in een appartement samen met andere vrijwilligers, krijg wat geld om te eten, wat zakgeld en geld om elke dag naar mijn werk te reizen."

Judith werkt in een circus in Duitsland

Judith is één van de eerste deelnemers aan het Europese Solidariteitskorps. Dat werd vorig jaar met veel tamtam opgericht door de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker. Het was in eerste instantie bedoeld om jongeren in crisissituaties te helpen. Vluchtelingen bijvoorbeeld en slachtoffers van aardbevingen in Italië.

Maar nu het korps er is, blijkt het veel breder te zijn. Ook Judith kan meedoen, als vrijwilliger in een circus. Niet direct een crisissituatie, maar ze zet zich op die manier wel in voor de samenleving. Haar circus doet allerlei sociale projecten. Andere jongeren die meedoen aan het korps geven bijvoorbeeld taalles aan vluchtelingen of helpen in een tehuis voor gehandicapten.

Judith

Om mee te doen moet je tussen de 18 en 30 zijn. Je kunt de beurs dus krijgen voor vrijwilligerswerk, maar ook voor stages en als trainee. De bedoeling is wel dat je het in een ander land dan je eigen land doet. Het lijkt erg op het Erasmusprogramma, waarmee studenten met een beurs in een ander land kunnen studeren, maar het Solidariteitskorps is er ook voor jongeren die niet studeren.

Geld om een jaartje in het buitenland te zitten, dat klinkt heel aantrekkelijk. Toch zijn er niet erg veel jongeren die meedoen. In totaal zijn er nu 2166 Europese jongeren die ergens vrijwilligerswerk hebben aangenomen. Dat klinkt misschien veel, maar als je het per land uitsplitst blijft er niet veel over. Er zijn bijvoorbeeld maar 13 Nederlandse jongeren die meedoen.

En het enthousiasme in de Nederlandse politiek is ook al niet erg groot. Van links tot rechts is er veel kritiek.

"Ooit heeft Kennedy in Amerika het Peace Corps opgericht", zegt Kamerlid Frank Futselaar van de SP. "Dat was ook een vrijwilligersorganisatie voor jonge mensen. We hebben toch een beetje het idee dat Juncker zichzelf als de Kennedy van Europa ziet en ook zo'n nalatenschap wil."

Judith Tielen van de VVD ziet ook niet veel in het korps. "Volgens mij is Europa voor veiligheid, voor handel en voor welvaart. Laten we solidariteit alsjeblieft aan de lidstaten overlaten."

Dat soort politieke discussies gaat natuurlijk aan Judith in Berlijn voorbij. Zij is vooral blij met de kans die ze heeft gekregen en ze is de EU daar dankbaar voor. "Ik kan een jaar in Berlijn leven, hier de taal en de cultuur leren kennen. En ik werk met allemaal andere Europese vrijwilligers. Ik ben me hier toch wel meer Europeaan gaan voelen."

Als het aan de Europese Commissie ligt is ze niet de enige. Tot 2020 moeten honderdduizend Europese jongeren aan het project mee gaan doen.

Deel artikel: