Aangepast

Zo krijg je dit jaar een groene Kerst

Groene kerst

Een recordaantal kerstbomen is dit jaar geadopteerd. En op steeds meer plekken is het traditionele kerstboomverbranden uit den boze. En dat alles om onze planeet te redden. Kerst wordt duurzamer. Maar wat kan jij nou doen om jouw Kerst beter te maken voor het klimaat?

Allereerst: hoe schadelijk is Kerst nou eigenlijk voor het milieu? Dat is lastig te kwantificeren, zegt Milieu Centraal. Maar we gebruiken wel veel gloeilampen, rijden flink wat af voor de perfecte kerstboom en eten met elkaar best veel vlees tijdens Kerst. En al die dingen tellen op. Waar kunnen we op letten?

In Geldrop zoeken consumenten hun kerstboom uit voor dit jaar.

Boom

De boom. Het is lastig om te zeggen wat nou echt de meest milieuvriendelijke kerstboom is. Maar lang met een boom doen, vermindert de milieubelasting wel, stelt Milieu Centraal. "Om klimaatwinst te maken moet je tussen de negen en de zeventien jaar doen met een kunstboom", aldus Mariken Stolk van Milieu Centraal.

En ga je voor een echte boom, dan kun je het beste een boom met kluit kopen, die je kan hergebruiken. Je kunt ook een boom huren of adopteren. Je krijgt dan een boom die door een kweker meerdere jaren in leven wordt gehouden. Die bomen zijn ontzettend populair, volgens kweker Kyra Gunneweg van Adopteer een Kerstboom. "In 2005 hadden wij nog 100 bomen. Nu hebben wij er 2500. Elk jaar komen er een paar honderd bomen bij. En elk jaar hebben we tekort."

Deze mensen in de Haagse wijk Ypenburg zijn dol op kerstverlichting.

De klimaat-impact van kunst- én echte bomen is heel laag. Als je meer dan 10 kilometer moet rijden om je adoptieboom of tweedehands kunstboom te halen, kun je beter een Nordmann op de hoek van de straat kopen, volgens Milieu Centraal. De milieulasten voor het ritje zijn dan hoger dan je wint met een duurzame boom.

Verlichting

Belangrijker is je keuze in kerstverlichting. Vooral als je je kerstverlichting dag en nacht aan laat staan, en je gloeilampjes gebruikt. Met ledverlichting bespaar je veel elektriciteit. En elektriciteit wordt in Nederland voor het grootste deel opgewekt via de verbranding van fossiele brandstoffen; gas en steenkool. Ledverlichting is ongeveer zeven keer zuiniger dan gloeilampen.

De Consumentenbond rekende uit dat een kerstboom met 280 lampjes die dagelijks zestien uur aanstaat, per maand 6,70 euro aan stroom kost. Ledverlichting kost je maar een euro.

Wat ook een duurzame keuze is, is om geen vlees te serveren met kerst. Geen stoofschotel met wild, geen haas en geen biefstuk dus. De vleesindustrie is de op twee na grootste oorzaak van de snelle klimaatopwarming en de grootste oorzaak van ontbossing en watervervuiling.

Maar hoe zet je een kerstmaal neer, zonder een mooi stuk vlees? Merel Wildschut (30) maakt haar kerstdiner veganistisch. Ze is oprichter van het blog De Groene Meisjes, waar ze schrijft over verschillende manieren om duurzaam te kunnen leven. "Gooi de tafel vol met gerechten. Ik zou een buffet maken met mooie ovenschotels, gevulde soepen, salades en warme hapjes. Ik zou minder snel kiezen voor een gangen-diner. Dan krijgen mensen vaak het idee dat er te weinig vullend eten is."

"Hou er wel rekening mee dat je meer moet koken als je een diner voorbereidt voor omnivoren. Vleeseters zijn gewend om zwaarder te eten. Veganistische gerechten zijn vrij licht omdat er veel meer peulvruchten, groenten en granen in zitten. Alles wat je overhoudt, verwerk je de volgende dag gewoon in een salade of ovenschotel."

Deel artikel: