NOSop3

NOSop3

Femke redt dieren van de uitbarstende vulkaan op Bali

Aangepast
Femke den Haas op Bali Femke den Haas
Geschreven door
Roel van Niekerk
redacteur NOS op 3

As, evacuaties en stilgelegde vliegvelden, dat is de realiteit op Bali nu. Door de uitbarstende vulkaan Agung is er een gebied van 12 kilometer rondom de vulkaan geëvacueerd. Mensen moeten weg, maar veel dieren blijven achter.

De Nederlandse Femke den Haas probeert met een team voor die dieren te zorgen. "Al die duizenden families die daar wonen hebben honden, of een paar varkens of koeien. Wij gaan met een team de berg op om de dieren eten te geven."

Femke woont sinds 2002 in Indonesië en is mede-oprichter van de stichting Jakarta Animal Aid Network, waarmee ze op allerlei manieren dieren daar wil helpen. "Ik doe ook andere projecten, maar de komende weken ga ik weer de berg op. Op een normale dag doen we dat met een stuk of vijf mensen, in het weekend zijn we soms wel met meer. Studenten uit de buurt helpen dan bijvoorbeeld mee."

Rondom de vulkaan wordt een gebied van 12 kilometer geëvacueerd NOS op 3

Hun base camp zit op zo'n 16 kilometer van de vulkaan, in Sideman. De ongeveer 100.000 mensen die in een straal van 12 kilometer om de vulkaan wonen, moeten eigenlijk weg. De mensen wonen in dorpjes, soms tot een paar honderd meter van de vulkaan vandaan. "Het is een supergroen gebied, met rijstvelden, groen en dorpjes die elkaar afwisselen."

"Mensen zijn soms heel afhankelijk van die paar koeien die ze hebben, bijvoorbeeld om de melk te verkopen. Met honden is het anders, die lopen hier de hele dag buiten om het erf, om de boel te beschermen. Daarom laten sommige mensen ze juist expres achter omdat ze bang zijn dat er wat gestolen wordt - wat ook gebeurt."

Lid van het team op Bali Femke den Haas

Het team van Femke doet de zuidkant van de berg, een ander team doet de noordkant. "We gaan de berg op en voeren de koeien, honden, kippen en varkens. Sommige families weigeren ook te vertrekken, die geven we dan een zak hondenvoer. Die mensen zijn heel blij dat ze daar niet meer aan hoeven denken."

Het gaat niet alleen om het voeren, soms nemen ze ook dieren mee. "De afgelopen weken hebben we zo'n 150 koeien en 20 varkens weggehaald op verzoek van hun eigenaren. Die zitten nu in tijdelijke stallen en tenten. Het regent telefoontjes bij ons omdat de vulkaan zo onrustig is. De dieren krijgen dan met verf een nummer zodat ze later weer terug kunnen."

Femke den Haas op Bali Femke den Haas

Honden zijn vaak lastiger, vertelt Femke. "We hebben zo'n 25 honden weggehaald en naar de familie gebracht, en nog zo'n 25 die duidelijk geen eigenaar hadden en gewond waren. Heel veel honden hier kun je niet zomaar vastpakken, dat vinden ze eng. Ze zijn niet gewend aan een lijn omdat ze altijd loslopen."

"We hebben zelfs een keer een aap in een kooi weggehaald", zegt Femke. "De eigenaar zei dat het toch een wild dier was en hoefde de aap ook niet meer. Die zit nu in ons opvangcentrum."

Femke den Haas

De laatste dagen is de vulkaan weer een stuk onrustiger. Vandaag gaat het team dan ook niet de berg op. "We verwachten nog een uitbarsting. De afgelopen twee maanden hebben we redelijk rustig kunnen werken, maar vandaag is het wel erg. De overheid waarschuwt nu ook dat je echt afstand moet houden."