Luisteren we meer naar positieve muziek?

Luisteren we meer naar positieve muziek?

Vrolijke hitjes zijn niet van de radio te slaan. Dat viel informatica-onderzoekers van de universiteit van Indiana in de VS ook op: zij stellen dat sinds 2000 muziek positiever is geworden.

De onderzoekers deden eerder deze maand onderzoek naar de relatie tussen muziekakkoorden en songteksten. Daarvoor keken ze naar een gigantische dataset van bijna 90.000 Engelstalige popliedjes van 1953 tot begin dit jaar, uit Amerika, Groot-Brittanië, West-Europa, Australië en Azië.

Negatieve woorden zijn vaker te vinden bij mineurakkoorden, en positieve woorden bij majeurakkoorden.

De Amerikanen onderzochten welke woorden het meeste voorkwamen bij welke akkoorden. Ze ontdekten dat positieve woorden, zoals "love", "home" en "baby" vaker voorkwamen bij majeurakkoorden en minder bij mineurakkoorden. En negatieve woorden als "lost", "die" en "pain" vaker voorkwamen bij mineurakkoorden. Die zijn traditioneel gezien treuriger en majeurakkoorden worden vaak als vrolijker ervaren.

Uit het onderzoek bleek ook dat muziek in de loop der jaren flink veranderd is. Vanaf de jaren 50 is muziek steeds negatiever geworden, als je kijkt naar de combinaties tussen akkoorden en woorden. Tot ongeveer de eeuwwisseling. Sinds 2000 is muziek juist weer positiever aan het worden.

3FM-dj Michiel Veenstra

3FM-dj Michiel Veenstra kan zich wel vinden in het onderzoek. "Het verbaast me niet zoveel", zegt hij. "Door streaming muziek moet je iemand heel snel binnenhalen. De meeste liedjes zitten in de eerste dertig seconden al aan hun refrein. Je moet mensen binnenhengelen met een confettikanon, dus dat positieve gaat superhard op streaming."

Sowieso heeft gitaarmuziek, waar de nadruk op ligt in het onderzoek, volgens Michiel niet zijn beste tijd. "Urban en hiphop is hard aan het groeien. En bubblegum pop ook. Gitaarmuziek is van oorsprong minder positief." De emotionele, treurige artiesten zijn er nog wel, volgens Michiel. "Maar ambachtelijke gitaarliedjes zijn in de minderheid. En dat heeft zijn weerslag op de inhoud van de gemiddelde songtekst."

Muziekonderzoeker Ashley Burgoyne

Niet iedereen kan zich vinden in het beeld dat muziek minder positief is geworden. John Ashley Burgoyne is muziekonderzoeker aan de UvA. "Mijn eigen indruk is dat muziek niet significant positiever is geworden, als je kijkt naar de emotionele aard, wat deze onderzoekers deden."

Volgens Burgoyne is er wel zeker iets te zeggen voor het argument van Michiel Veenstra dat muziek je steeds sneller moet grijpen. "Het typische popliedje heeft een duidelijke 'hook'. Een simpele 'hook' die steeds terugkomt, trekt mensen en maakt een liedje herkenbaar.

"Ik denk trouwens niet dat mensen persé een voorkeur hebben voor vrolijke muziek. Er is veel onderzoek gedaan naar waarom mensen liever treurige muziek luisteren en wanneer ze daar een voorkeur aan hebben. Iedere luisteraar heeft zijn favoriete mix van muzikale voorkeuren."

Deel artikel: