Aangepast

Berry heeft darteritus (nee, dat is geen grap)

Darteritus

Nederland omarmde deze week een nieuwe darts-held. Berry van Peer is 21, speelt darts op het hoogste niveau en heeft last van darteritus. Nee, dat is geen grap, en het is ook geen aanstelleritus. Darteritus is een serieuze aandoening, die sporters tot grote frustraties kan drijven.

Berry van Peer

Zo stond Berry deze week met tranen in zijn ogen op het podium tijdens de Grand Slam of Darts. Op het moment suprême lukte het simpelweg niet om zijn pijl los te laten. "Mijn schouder blokkeert. Soms moet ik het wel vier keer opnieuw proberen", zegt hij.

Voor Berry is de darteritus niet nieuw en ook in andere sporten komen zulke bewegingsstoornissen vaker voor. Golfers kunnen de yips krijgen, er zijn boogschutters met rozenvrees en een biljarter kan last hebben van keuitus. Meestal komt het voor op voor de sporter extra spannende momenten.

De grond zakt onder je voeten vandaan.

Berry van Peer

"Met ingooien gaat alles simpel en goed." Berry voelt de blokkade meestal niet aankomen. "Dan probeer je gewoon die routine door te zetten naar de wedstrijd, maar dan lukt het ineens niet. En dan zakt de grond onder je voeten vandaan."

Neurologen en psychologen zijn het erover eens: het is een mentaal én fysiek probleem. De hersenen koppelen een beweging aan een negatieve gebeurtenis, zoals het moment waarop Berry eerder een belangrijke dubbel miste. Zij hersenen geven dan een verkeerd signaal aan zijn spieren. Die verkrampen dan.

Berry legt uit wat er op zo'n moment in zijn hoofd omgaat. "Je denkt: kom op, je kunt het, gooi hem gewoon! Het maakt niet uit of het een goede worp is, als-ie maar weg is."

Tegenstander Mensur Suljovic had zelf ook ooit last van darteritus

Als het na een tijdje wél lukt om de pijl op het bord te krijgen, kan het daarna ineens weer beter gaan. Zo lukte het Berry deze week toch om een aantal belangrijke wedstrijden te winnen. "Ik denk altijd: gewoon doorgaan. Al gooi je niks, dan is dat maar zo. Dat helpt voor mij om de darteritus te overwinnen."

Nieuwe routines

Sportpsycholoog Mitchel Kevenaar gelooft ook in die aanpak. "De beste manier om hier tijdens een wedstrijd mee om te gaan, is het te accepteren." Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Berry zou soms het liefst wegrennen uit de volle zaal. "Het is het moeilijkst om daar te blijven staan en door te gaan."

Wat kan definitief helpen? Nieuwe routines, zegt Kevenaar. Door pijlen anders vast te houden of met andere pijlen gooien. Maar éigenlijk moet er vooral mentaal iets veranderen. Negatieve gedachtes moeten omgezet worden in positieve.

Berry waardeert alle tips en tricks die de afgelopen week op hem afkwamen, maar hij lost het op zijn eigen manier op. Hij blijft in ieder geval positief. "Ik blijf darts altijd leuk vinden, ondanks deze situatie. En ik blijf doorzetten om van de darteritus af te komen."

Deel artikel: