Aangepast

Klagen over je hoge huur: ‘Mijn huisbaas stond 's nachts voor de deur'

Intimidatie, bedreiging en wildvreemde mensen die op je deur rammen: het gebeurt bij studenten die huren van een huisjesmelker en om huurverlaging vragen.

Wethouders in twaalf studentensteden trokken gisteren aan de bel. Ze willen extra maatregelen om huisjesmelkers die huurders intimideren en bedreigen aan te pakken.

Student Joep (niet zijn echte naam) weet er alles van. "Mijn huisbaas ramde samen met een Poolse klusjesman zo hard op de deur, dat ik dacht dat ze erdoorheen gingen."

2000 euro te veel

En dat allemaal, terwijl Joep gewoon in zijn recht stond. Hij betaalde al maanden te veel en stapte daarom naar de huurcommissie. Dat is een onafhankelijke commissie die een uitspraak doet waar de huurder en verhuurder zich aan moeten houden.

"Toen bleek dat ik 2000 euro te veel had betaald. Die moest mijn huisbaas dus terugbetalen", vertelt Joep. Daar had zijn huisbaas geen zin in en dus ging hij in hoger beroep. Maar ook daar kreeg Joep gelijk.

Na de uitspraak van de rechter kreeg Joep nog vriendelijk een hand van zijn huisbaas. Dat bleek achteraf schijn. "Ineens stond hij om vijf uur 's ochtends keihard op mijn deur te rammen." Joep weigerde open te doen. "Toen begon hij met iets tegen de deur te slaan. Zo hard, dat de scharnieren in de deur rammelden."

Joep belde de politie, maar zij konden er niks mee doen, omdat er formeel geen sprake was van een bedreiging. Aangifte had dus weinig zin.

Huisjesmelkers aanpakken

De gemeenten in studentensteden willen nieuwe maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken, zoals boetes en dwangsommen voor verhuurders die zich misdragen.

Volgens huurrechtspecialist Edo Gommers kunnen huisjesmelkers nu alleen maar worden aangepakt via huurcommissies of een rechter. "Als gemeenten straks ook kunnen ingrijpen, maakt dat de drempel om stappen te ondernemen voor huurders veel lager", zegt hij.

Ashwin van Dolder werd, net als Joep, geïntimideerd door zijn huisbaas, een bekende huisjesmelker in Utrecht. Bij de huurcommissie bleek dat hij en zijn huisgenoten de helft te veel betaalden. "Later stond er ineens een man voor de deur die vroeg of ik problemen met een commissie had."

Ashwin had daar geen zin in en deed de deur dicht. "Toen trapte hij de ruit in en liep weg." De student deed aangifte en zijn huisbaas kreeg een gebieds- en contactverbod. "Maar die wildvreemde man die mijn ruit intrapte, loopt nog steeds gewoon rond in mijn buurt. Dat is geen prettig gevoel."

Toch maar verhuizen?

Volgens Gommers blijft het lastig om in te grijpen bij bedreiging en intimidatie. "Je kunt vaak pas ingrijpen als er daadwerkelijk iets gebeurd is. Bij veel zaken is dat onduidelijk." Hij is daarom blij met de brandbrief van de gemeentes. "Als de overheid kan ingrijpen via het bestuursrecht, kun je bijvoorbeeld ook vergunningen van huisjesmelkers intrekken die vaker in de fout gaan."

Voor Joep komt het allemaal te laat: hij verhuisde naar een andere plek. "We waren de hele tijd op onze hoede en naar buiten aan het kijken. Dat is niet meer relaxed wonen."

Ashwin woont nog wel op dezelfde plek. "Maar als ik buiten deze buurt een driekamerappartement kan vinden, dan doe ik dat meteen."

Voor Joep en Ashwin zorgde een stap naar de huurcommissie dus voor veel problemen, maar huurrechtspecialist Gommers hoopt niet dat dat andere studenten tegenhoudt. "Als je er niks tegen doet omdat je bang bent dat je huisbaas boos wordt, heb je sowieso al verloren. Je moet opstaan tegen dit soort praktijken."

Het beste is volgens hem om naar een huurteam te stappen. "Die mensen zetten alles voor je op een rijtje, bijvoorbeeld of je huur te hoog is. Daarna adviseren ze je wat je het beste kunt doen."

25 euro

Vaak word je dan verwezen naar een huurcommissie. Dat kost voor een huurder in eerste instantie 25 euro. Als je achteraf de zaak wint, krijg je die kosten terug bovenop de huur die je te veel betaald hebt.

Een verhuurder kan nog wel in hoger beroep gaan. Dan komt het voor de kantonrechter. Volgens Gommers kunnen die kosten deels worden vergoed via een rechtsbijstandsverzekering. "En als je een laag inkomen hebt, zoals veel studenten, kun je ook nog eens een vergoeding aanvragen bij de overheid."

Deel artikel: