Aangepast

Buitenlandse studenten blijven vaker plakken in Nederland

Eigenlijk wilde ze helemaal niet in het buitenland studeren, maar omdat Engels haar zó goed af ging, probeerde ze het toch maar. En dus pakte de Oekraïense Iryna Digtiarova (29) tien jaar geleden haar koffers en vertrok ze naar Groningen voor een studie international business. Om vervolgens niet meer uit Nederland weg te gaan.

Iryna - woont in Den Bosch, werkt bij TU/Eindhoven - is niet de enige buitenlandse student die na haar studie in Nederland blijft. Uit onderzoek van Nuffic, de club die zich inzet voor internationalisering in het onderwijs, blijkt dat ieder jaar zo'n 12.000 buitenlandse studenten een diploma krijgen. Ongeveer een vierde van die studenten blijft zijn hele leven hier.

Waarom? Iryna vond het zonde om na vier jaar studie meteen terug te gaan naar Oekraïne. "Ik heb hier vier jaar gestudeerd en zag meer toekomst in Nederland. Het was ook een mooie manier om buiten mijn comfort zone te komen. En terug naar Oekraïne kan ik altijd nog."

Iryna

Amsterdam, Maastricht, Rotterdam en Groningen trekken de meeste internationale studenten, ieder tussen de 8.000 en 10.000. Van die steden weet Amsterdam de meeste afgestudeerden te behouden. 25 procent woont 5 tot 7 jaar na afstuderen nog in de hoofdstad.

Iryna hechtte er niet zo veel waarde aan in welke stad ze na haar studie terechtkwam. Als ze maar in Nederland kon blijven. Want heimwee heeft ze na al die jaren niet meer. "Mijn ouders komen gewoon af en toe langs. Die hebben er een mooie vakantiebestemming bij."

Voor de 36-jarige Georgios Mitrakas was studeren in Nederland niet zijn eerste optie. Hij deed zeven jaar over de studie Food science in Griekenland en deed vervolgens nog een jaar een master. "Ik moest daarna verplicht een jaar het Griekse leger in."

Daarna ging Georgios serieus nadenken over zijn toekomst. "Ik was 29 en wilde graag een vervolgopleiding doen in Zweden. Daar werd ik niet toegelaten. Toen ben ik naar Wageningen gegaan voor een master in Food science. Daar woon ik nog steeds."

Georgios

Na een masteropleiding die drie jaar duurde, was Georgios vastbesloten om iets voor zichzelf te beginnen. "Ik ben begonnen met een eigen bedrijf in Griekse producten. Ik voelde mij verplicht om als Griek in Nederland Grieks eten meer te promoten. We werken vooral online, maar ook op evenementen", zegt Georgios.

Hoewel Nederland zijn tweede keuze was, is Georgios blij dat hij hier is komen studeren. "Ik heb hier geleerd om zelfverzekerd te zijn, niet te twijfelen en op mensen af te stappen. Dingen die ik in Griekenland niet zo snel zou doen of kunnen." Dat er zoveel internationale studenten in Nederland blijven hangen is logisch volgens hem. "Het ligt er natuurlijk aan in welk land je zit, maar in Nederland is er veel en goed werk."

Mijn ouders willen graag dat ik terugkom, maar ik vind het veel te leuk hier.

Emine uit Turkije

De 28-jarige Emine Yetisir uit Turkije woont nu vier jaar in Nederland. Toen ze haar bachelor rechten in Istanbul afrondde, vond ze het tijd voor een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze vertrok naar Leiden voor een master Rechtsgeleerdheid. "In Nederland kon ik een Engelstalige master doen in een internationale omgeving." Dat laatste kon niet in Turkije, vertelt Emine. "Bovendien staat Universiteit Leiden bekend om de goede rechtenopleidingen. Voor mij goede redenen om Turkije te verlaten."

Emine werkt inmiddels zo'n tweeënhalf jaar in Nederland, als projectleider bij een NGO voor ontwikkelingslanden. "Vanaf januari begin ik aan een nieuwe baan als bedrijfsjurist bij een Turkse bank in Amsterdam."

Emine

Ze had een aantal jaar geleden niet gedacht dat ze in Nederland zou blijven, maar nu lijkt ze haar plekje gevonden te hebben. "Ik wilde heel graag samenwerken met mensen van verschillende culturen. Er zijn hier veel internationale bedrijven en je hoeft niet hier niet persé Nederlands te spreken."

Voorlopig denkt Emine nog niet aan teruggaan naar Turkije. "Mijn ouders willen wel graag dat ik terugkom, maar ik vind het veel te leuk hier."

Deel artikel: