Anabole steroïden

Meer anabolen in Brabant: wat doen die eigenlijk met je lichaam?

Jongeren in Noord-Brabant gebruiken steeds vaker anabole steroïden, meldt verslavingszorg Novadic-Kentron in het AD. In de eerste helft van het jaar kwamen er alleen al in Helmond 32 meldingen van anaboolverslaafde jongeren binnen. Dat zijn er al bijna net zoveel als de 38 in heel 2015.

Endocrinoloog Pim de Ronde heeft een polikliniek voor (ex-)dopinggebruikers. Het aantal patiënten daar is de afgelopen jaren stabiel. "Het zijn grotendeels amateurs: gewoon jongens die er goed uit willen zien." Ze melden zich - of worden aangemeld - met zorgen over ingrijpende lichamelijke veranderingen.

"Sommigen sporten al langer: ze zien op een gegeven moment met alleen natuurlijk trainen geen vooruitgang meer, dus ze hebben anabolen nodig om die extra drempel over te kunnen. Maar sommigen beginnen ook heel vroeg, zonder eerst hun natuurlijke potentie te verkennen."

Wat doen anabolen met je lichaam?

Wat anabolen precies met je lichaam doen, kun je afleiden aan de officiële naam: anabole androgene steroïden. "Anabool betekent spieropbouwend", zegt De Ronde. "Je krijgt meer spiermassa en meer spierkracht, maar alleen als je goed eet en hard traint."

"Androgeen betekent dat je lichaam vermannelijkt: je krijgt meer lichaamsbeharing en je stem wordt zwaarder. Bij vrouwen en jongere kinderen valt dit natuurlijk op, bij mannen minder."

Anabolen neem je in kuren van zes tot achttien weken, gevolgd door een periode van rust. "Maar sommige sporters kiezen ervoor om langere kuren te doen, soms zelfs een paar maanden tot een jaar. Dan worden je spieren wel groter, maar je loopt wel meer risico op bijwerkingen."

Je lichaam weet niet meer hoe het testosteron aan moet maken

Endocrinoloog Pim de Ronde

En die bijwerkingen liegen er niet om: omdat je op onnatuurlijke wijze hormonen aan je lichaam toevoegt is je hormoonspiegel van slag. Daardoor kun je last krijgen van stemmingswisselingen, acne en cholesterolstoornissen.

Maar de heftigste problemen krijg je nadat je stopt met een kuur. "Dan heb je een gebrek aan lichaamseigen testosteron", zegt De Ronde. "Je lichaam weet niet meer hoe het testosteron aan moet maken, waardoor je erectieproblemen kan krijgen. In sommige gevallen word je zelfs onvruchtbaar."

Ook kunnen mannen door de wisselende hormoonspiegel borsten krijgen. Het verhaal dat je penis krimpt van anabolen klopt maar deels: je teelballen kunnen kleiner worden. Het is namelijk hun taak om testosteron te maken. Tijdens een kuur hoeft dat niet, en dus krimpen ze.

Een webshop voor anabolen

Niet iedereen krijgt overigens last van de bijwerkingen. "De risico's hangen sterk af van het type anabolen dat je gebruikt, hoe lang je ze gebruikt, en hoe gevoelig je bent voor de bijwerkingen", zegt De Ronde. "De één krijgt ze wel, de ander niet."

Er is discussie over hoe lang de effecten van anabolen aanhouden. Volgens De Ronde zijn de meeste effecten na zes maanden verdwenen. "We doen nu onderzoek naar de effecten op de langere termijn."

Maar in de bijwerkingen zit volgens De Ronde niet het grootste risico. "Omdat anabolen illegaal worden gekocht en verkocht, kunnen ze niet worden gecontroleerd. De kwaliteit kan dus te wensen overlaten. Je weet nooit precies wat je allemaal slikt."

Deel artikel: