25 Jaar Thunderdome
Aangepast

Zij hebben nog steeds kippenvel bij feestje van 'Planet Earth met gabbers'

  • Bobby Schinkel

  • Bobby Schinkel

Wie in Utrecht woont kan het vanavond waarschijnlijk flink horen dreunen. Dat is niet heel gek, want tot morgenochtend nemen ongeveer 30.000 hardcore-fans de Jaarbeurs over. De reden: het 25ste verjaardagsfeestje van Thunderdome.

Het hardcore-evenement begon in 1992 met het plan voor een 'examenfeestje'. Dit liep flink uit de hand en er kwamen uiteindelijk 12.000 man opdagen. Het maakte in één klap de weg vrij voor gigantische hardcore-feesten met duizenden kaalgeschoren koppies in trainingspakken. Een nieuw fenomeen in die jaren 90.

Een compleet andere tijd, herinnert Roy (35) zich. "Ik was toen 14 jaar en bleef zogenaamd bij een vriendje slapen. Stiekem pakten we dan de trein naar Thunderdome. Het was immens." Leeftijdscontroles en regels waren volgens Roy toen nog niet zo'n ding.

Vanavond is Roy er weer bij, maar hij verwacht niet dat deze editie de feesten van toen zal evenaren. "Er was een bepaalde vrijheid en je hoorde toen echt ergens bij." Nu is dat volgens Roy anders, maar zuur is hij er niet onder. "Als ik de muziek hoor, krijg ik nog steeds kippenvel op m'n armen."

Roy bezocht op zijn 14e zijn eerste hardcore-feest

Zo herkenbaar als Thunderdome voor Roy is, zo nieuw is het voor debutanten als Sharon en Peter. In 2012 werd officieel het 'laatste' Thunderdome-feest georganiseerd, maar nu is er dus een comeback. Sharon (22) is één van de hardcore-liefhebbers die de feesten in die vijf jaar heeft moeten missen.

"Hardcore-feesten zijn fantastisch, maar eigenlijk had ik nooit verwacht in deze scene terecht te komen. Ik ging naar een paar feesten en ben het steeds meer gaan waarderen. En ja, de verwachting is hoog vanavond." De fikse ticketprijs van pakweg 60 euro viel haar juist alles mee. "Hardcore is een dure sport."

Ook voor Peter (26) is het na jaren wachten eindelijk de eerste keer. "Mijn oppas liet ons vroeger videobanden van hardcore-feesten zien", vertelt Peter. Het had grote impact op hem en vanaf dat moment wilde hij ook. Peter: "Dat was het echte rauwe werk." Hij noemt de beelden een soort 'Planet Earth met gabbers'.

Dat de sfeer vriendelijker is dan het op die video's lijkt, blijkt meteen als we gabber Jorma (41) uit Zweden bellen. "Je komt zelf toch ook wel?", vraagt hij direct. "Je moet komen hoor, het is geweldig, ik koop een ticket voor je!"

Zelf is Jorma gisteravond alvast naar Nederland gevlogen om dit feest mee te kunnen maken. "In Zweden is er amper een hardcore-scene. Voor de feesten moeten we dus naar Nederland, België of Duitsland. Maar weet je zeker dat je geen ticket wil?"

Die tickets voor vanavond zijn overigens allemaal uitverkocht. Hardcore lijkt daarmee (zelfs na 25 jaar) nog steeds niet dood.

Deel artikel: