Donald Duck
Aangepast

Deze BN'ers werden verduckt: 'dit is echt de ultieme eer'

Heb je je eigen verhaal én personage in de Donald Duck, dan ben je verduckt. Dat zijn onder anderen André van Duin, Mr. Frank Visser en Nick & Simon. Op de 65ste verjaardag van het vrolijke weekblad kijken ze voor ons op hun gastrollen terug.

André van Duin stond er in 2013 in, als André van Puin. En Donald Duck wil meespelen in zijn revue. Van Duin ziet het als het hoogtepunt van zijn carrière.

Het is een eer, om zo met je jeugdheld vereeuwigd te worden.

André van Duin

De komiek/acteur stond er zelfs twee keer in. "Eén keer in een foto met andere figuren eromheen, en de andere keer dus in een heel verhaal. Het is een eer, om zo met je jeugdheld vereeuwigd te worden."

André van Duin in de Donald Duck

Vooraf wordt er niet om toestemming gevraagd en je krijgt je strip ook niet van tevoren te zien. "Ik was wel bij de uitreiking. Moest ik op de foto, met de tekenaar erbij."

Vroeger las Van Duin de Donald Duck altijd, met een abonnement. "In de leesmap, zat-ie. Ik heb de allereerste ook in m'n handen gehad, jammer dat ik die niet meer heb. De eerste werd gratis uitgedeeld, nu is 'ie veel geld waard." Een abonnement heeft hij niet meer, maar z'n 'eigen' nummer heeft hij nog wel. "Die heb ik bewaard, ergens tussen de stapel."

Mr. Frank Visser in de Donald Duck

Mr. Frank Visser had in 2015 de eer, maar daar moesten we hem aan herinneren. Ook hij wist er van tevoren niks vanaf. "Ik wist niet dat ik erin stond, tot ze me belden voor een themanummer. Toen bleek dat ik er al in had gestaan."

Dat was als Mr. Hengelaer, in de rol van de Bestrijdende Rechter. "Oja, dat is ook zo." Mr. Hengelaer moet de voortdurende ruzie tussen Donald Duck en zijn buurman Bolderbast beslechten.

Visser vond het een leuke ervaring, maar hij blijft er nuchter onder. "Het was leuk, want wie komt er nou in de Donald Duck? Ik ben vereerd hoor, maar ik heb het nummer niet meer thuis liggen."

Nick & Simon in de Donald Duck

Nick & Simon stonden in 2014 op de cover van een Volendam-special, en later op de cover van een The Voice-nummer. "Daarin doen Kwik, Kwek en Kwak auditie", zegt Simon. "Je ziet Angela Groothuizen en Marco Borsato zitten en wij staan erachter, je ziet ons op de rug. Als Snoek en Paling."

Zij kregen het idee wel voorgelegd, zegt Nick. "Maar het is bij voorbaat al zo leuk. Aan Donald Duck kan je je geen buil vallen, dat is echt de ultieme eer. Weet je, je kan er niet iets voor doen, het moet je worden gegund. Het is echt eeuwige roem."

Dit doet me eraan denken dat ik hem echt moet laten plastificeren.

Nick

"Het nummer ligt bij de archieven met andere bijzondere dingen, zoals ons Guinness-certificaat voor de single Julia. Maar dit doet me eraan denken dat ik hem echt moet laten plastificeren."

Simon heeft hem ook thuis, in een verzameldoos met artikelen. "Ik ben echt supertrots. We hebben sowieso wel wat met strips. We hebben ook twee jaar lang een eigen strip in de Tina gehad. Dat was na Noortje de best gelezen strip."

Ook Simon las het weekblad vroeger. "Mijn moeder had de leesmap, die kwam elke dinsdag, en dan las ik de Donald Duck. Ik heb ook eens een brief geschreven. Maar ik kreeg antwoord via de post, ik stond niet in de brievenrubriek." Maar uiteindelijk dus wel op de cover. "We zijn goed terechtgekomen ja."

Deel artikel: