Aangepast

'Als burgemeester kan ik niet op de bar gaan dansen'

Ze houdt van Guns N' Roses, volleybal, schoenen en heeft volgens de vertrouwenscommissie alles in huis om de burgemeester van de Brabantse gemeente Loon op Zand te worden. En daarmee wordt de 32-jarige Hanne van Aart de nieuwste jongste burgemeester van het land.

Het was een verrassing toen ze gisteravond het telefoontje kreeg, vertelt ze. "Ik was overdonderd en heb meteen mijn ouders gebeld. En mijn vriend een kus gegeven natuurlijk."

De VVD-er versloeg maar liefst 39 andere kandidaten. "Hoe? Ze zeiden dat ik een onderscheidende energie heb en dat ik verbindingen kan leggen. Ook hopen ze dat ik meer jongeren bij de gemeente kan betrekken."

Hanne komt uit Vlijmen, studeerde Organisatiewetenschappen in Utrecht en kwam daarna al snel terecht in de politiek. Eerst was ze raadslid in Heusden en sinds 2014 is ze er wethouder. Dat ze burgemeester wordt in de buurgemeente betekent dat ze moet verhuizen. "Ik moet mijn huurhuis opzeggen en in Loon op Zand gaan wonen. Maar daar heb ik veel zin in", zegt ze.

Er zal nog wel meer veranderen voor Hanne. "Je hebt als burgemeester een voorbeeldrol: iedereen ziet je en je kunt niet alles meer. Dat had ik natuurlijk als wethouder al: mijn telefoonnummer stond op Twitter. Het wordt nu allemaal nóg publieker."

"Afgelopen maand had ik het vrijgezellenfeest van een vriendin", zegt Hanne. "Je kan dan niet dronken worden, op de bar dansen of in de lampen gaan hangen. Ik drink één biertje en ga dan aan het bruiswater. Dat klinkt misschien suf, maar ik wil het ook niet anders. Als je een voorbeeldfunctie hebt, gedraag je er ook naar, vind ik."

Dat betekent trouwens niet dat ze een kleurloze versie van zichzelf gaat worden. "Ik hou van mode en sport en vind het leuk om met mijn neefjes naar de Efteling te gaan." Haar Instagramaccount, waarop dit alles te zien is, gaat ze dan ook niet opgeven. "Ik vind ook belangrijk om te laten zien dat ik meer ben dan alleen burgemeester."

Met die aanpak hoopt ze jongeren bij de politiek te betrekken. "Door toegankelijk te zijn. Je moet niet bang zijn in het park mensen aan te spreken om te vragen wat zij belangrijk vinden."

Concrete plannen voor haar burgemeesterschap heeft ze nog niet. "Daar is het nog te vroeg voor", zegt Hanne. "Ik moet me nog inlezen en gesprekken voeren met de vertrekkende burgemeester. Bovendien komen er gemeenteraadsverkiezingen aan en verandert daarna de raad en misschien het college. Daarna wil ik graag samen met hen bepalen waar we als gemeente heen willen."

Een goede burgemeester? Die is volgens haar "voor iedereen bereikbaar, kan goed schakelen tussen verschillende niveaus en is in staat het hoofd koel te houden", zegt Hanne. "Bijvoorbeeld bij een vluchtelingencrisis. Op het moment dat zoiets op je af komt moet je de rust bewaren en je niet laten verleiden onder grote tijdsdruk. Dus geen stappen overslaan, zoals eerst met bewoners en de gemeenteraad praten."

Is Hanne een voorbeeldfunctie voor vrouwen? "Daar ben ik niet zo bewust mee bezig. Misschien ben ik bevoordeeld, maar heb me nooit gediscrimineerd gevoeld omdat ik vrouw of jong ben. Toen ik wethouder werd, werd ik juist met heel veel nieuwsgierigheid benaderd. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik me extra moest bewijzen. Als ik nu als voorbeeld gezien word ben ik daar natuurlijk wel trots op. Maar ik geloof dat iedereen uiteindelijk wordt beoordeeld op wat uit zijn mond komt."

Als alles goed gaat wordt ze eind november de jongste burgemeester van Nederland. Ze volgt hiermee Joris Bengevoord op. Die werd in eerder dit jaar op 32-jarige leeftijd burgemeester van Winterswijk.

De jongste burgemeester ooit was Frederik Allard Ebbinge Wubbe, hij was 20 jaar toen hij in 1811 burgemeester werd van Staphorst. De laatste keer dat een vrouw de jongste burgemeester was, was in 1994.

Deel artikel: