NOS Op 3
ANP Kippa

De Belgische band Portland trad dit weekend op in Sittard, maar dat ging niet zoals het zou moeten. Het publiek kletste namelijk constant door de show, klaagde de band. "Het was een hel, echt waar. Onmogelijk om hier te spelen", zei zanger Jente Pironet tegen L1.

Het is bepaald niet de eerste keer dat pratend publiek bij concerten voor overlast zorgt. Daarom belden we een aantal poppodia om te checken hoe zij daar mee omgaan.

Rotown, Rotterdam

Bij poppodium Rotown nemen ze vooral preventieve maatregelen. "We hangen stiltebriefjes op rond het podium en in de zaal", zegt Barbara Versteegh. "Daarnaast spreekt barpersoneel mensen ook aan op hun gedrag."

Barbara vindt het soms wel lastig te bepalen wanneer ingrijpen gepast is. "Als barpersoneel of de organisatie té hard optreedt, kan dat ook weer leiden tot ergernis." Ze merkt wel dat er geluisterd wordt als het personeel om stilte vraagt. "Ook de band vraagt soms om stilte voor de show, en dat werkt. Bij concerten van P!nk en Dotan was het muisstil."

Effenaar, Eindhoven

"Wij gaan er als poppodium van uit dat het publiek zelfredzaam is", zegt Tijs Heesterbeek. "En bij een rustige show bieden we achterin soms zitplekken aan. Dat zorgt al voor minder geklets."

Het mooiste vindt Tijs het als een band zelf actie onderneemt tijdens de show. "Ik heb weleens meegemaakt dat een band zachter gaat spelen, in plaats van harder. Dat trekt de aandacht van het publiek." Sommige artiesten vragen ook of de bar dicht kan. "Dat zorgt ook voor minder rumoer."

Paradiso toneel van Hazes-avond in 2016 ANP

Paradiso, Amsterdam

Paradiso hangt bij rustige concerten blaadjes op waarmee ze het publiek verzoeken stil te zijn. Of ze sluiten de bars in de zaal. "We merken dat dit een positief effect heeft op het gepraat. Soms zijn bezoekers uit zichzelf al muisstil en soms hebben ze een extra herinnering nodig", zegt Erik Luyten, medewerker Marketing en Publiciteit.

Op sommige plekken in de zaal, zoals onder de balkons, is het soms wat gehoriger dan bijvoorbeeld in het midden. "Dat zacht praten kan daardoor al snel storend zijn, en dat hebben bezoekers niet altijd door." Het beste werkt het volgens hem als bezoekers elkaar op storend gedrag attenderen.

W2, Den Bosch

"Ruim 10 jaar geleden hadden wij de Shut Up! Club", vertelt Henri Broeren, de directeur van W2. "Hierbij wist het publiek vooraf dat er niet door de muziek heen gekletst mocht worden. Er werd geen entree betaald, maar zwijggeld."

Inmiddels geldt die regeling niet meer, maar neemt het podium nog wel maatregelen. "Concerten waar stilte nodig is, worden gehouden in andere zalen."

Ekko, Utrecht

Voor poppodium Ekko in Utrecht is kletsend publiek geen groot probleem. "We hebben een kleine zaal. We spreken bezoekers erop aan als het onrustig wordt en geven het bij de deur aan." Volgens Lars Terhorst helpt het soms ook om het publiek te vragen om tijdens het concert naar voren te lopen.

STER reclame