Stephan en Bo probeerden met flyboards het Kanaal over te steken

time icon Aangepast
NOS

Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland kun je met de trein of de boot oversteken, of je pakt het net even wat anders aan zoals Stephan (50) en Bo (23) Krook die het met een flyboard probeerden. Met hun poging wilden ze geld ophalen om hun zieke vrouw en moeder, Petra, te laten behandelen.

NOS op 3 ging met ze mee om het vast te leggen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

NOS3 Flyboarders proberen het kanaal over te steken

De poging om de overkant te bereiken mislukte. Halverwege het Kanaal hebben ze drie keer geprobeerd toestemming te krijgen maar die kwam er niet van de Franse kustwacht.

Iets wat wel vaker met dit soort pogingen gebeurt, volgens de schipper Chris die op een van de volgboten vaart: "Het is altijd fifty fity met de Fransen. Soms laten ze je wel toe, soms niet."

Hersentumor

Petra Krook lijdt aan een zeldzame en agressieve vorm van hersenkanker waaraan ze al geopereerd is. De operatie slaagde, maar na negen maanden werd de tumor toch weer teruggevonden.

Bestralingen en een chemokuur waren geen optie, vertelt Stephan. "De arts vertelde ons dat het al een verloren race was, verdere behandeling bood geen kans op genezing. Daardoor was ze in Nederland uitbehandeld. Ze hebben haar dossier teruggestuurd naar de huisarts, want het ziekenhuis kon niks meer betekenen."

NOS

Daar liet Stephan het niet bij zitten hij googelde het internet af op zoek naar alternatieve behandelingen. Hij kwam erachter dat in Duitsland therapieën worden aangeboden die nog wél hoop bieden. "Maar omdat die in Duitsland zijn, vergoedt de verzekering niet", zegt Stephan.

"We hebben tussen de 50.000 en 100.000 euro uitgegeven om haar weer beter te maken", vertelt Bo. "Op een gegeven moment is het wel op aan het raken en nu hebben we dus geld nodig om mijn moeder te laten behandelen. Dan kun je gaan bedelen of je kunt doen waar je goed in bent, namelijk flyboarden."

Je kent Bo misschien nog wel van deze selfie, die in 2015 de wereld over ging.

Bo's selfie op de Canal Pride Flyboardteam.com

Een flyboard is een plank waarop je staat die met een lange slang verbonden is aan een waterscooter. De waterscooter pompt de straal water met enorme kracht door de slang naar het board waardoor je omhoog gaat. "Het geeft je het gevoel dat je zelf kan vliegen", zegt Stephan.

En dus vertrokken gistermorgen twee waterscooters uit Dover met het doel op het strand vlak naast Calais aan te komen. Dat is al een hele uitdaging op zich, vertelt Bo. "Je bovenbenen en kuiten gaan heel erg verzuren door de gebogen houding waarin je staat. Maar ook mentaal is het zwaar als je voor en achter geen land meer ziet, dat werkt dan heel erg tegen."

NOS

Door een ruwe zee verbruikten de waterscooters meer brandstof dan voorzien waardoor één flyboard al snel de oversteek moest afbreken.

Halverwege het Kanaal gaan de Engelse territoriale wateren over in de Franse en moet je toestemming vragen aan de kustwacht om door te mogen gaan. "Die toestemming is helaas drie keer geweigerd en daardoor hebben we het avontuur moeten stoppen", vertelt Bo.

NOS

"Ik zat nog te twijfelen om weer terug te flyboarden zodat ik wel aan de afstand zou komen. Maar ik heb besloten dat niet te doen want we noemden dit de Canal Challenge, van Dover naar Calais. Als je dan de overkant niet haalt is het eigenlijk al mislukt."

De twee zijn toch tevreden. We zijn alsnog heel blij dat we dit gedaan hebben, vertelt Bo. Deze afstand is nog nooit afgelegd met een flyboard, dus in principe is het nog steeds een record en hopen we dat hier geld mee ingezameld wordt.