Aangepast

Studentenclubs: zo veel gingen studenten erop achteruit

Vooral doordat studenten sinds de invoering van het leenstelsel geld moeten lenen, gaan die er jaarlijks duizenden euro's op achteruit. Dat blijkt uit een berekening van belangenverenigingen LSVb en ISO.

Toen de basisbeurs nog bestond, werd een deel van het geld dat aan studie kon worden besteed kwijtgescholden na afstuderen. Nu betekent het dat studenten minder geld overhouden aan het einde van de maand, laten de verenigingen zien in onderstaande berekening:

ISO en LSVb berekenen: zo veel gingen studenten erop achteruit

De invoering van het leenstelsel heeft er volgens minister Bussemaker voor gezorgd dat studenten meer tijd besteden aan hun studie dan voorheen. "Studenten zijn niet meer gaan werken en er zijn ook niet meer studenten gaan werken", zei ze eerder.

Het blijft nog een lastig punt dat veel mbo'ers niet staan te springen om geld te lenen om door te studeren aan het hbo. Bussemaker wil daarom samen met studentenorganisaties en onderzoekers bekijken hoe ze die kloof kan dichten.

Eerder schreven we een artikel waarin studenten uitleggen waarom ze juist wél blij zijn met de komst van het leenstelsel.

Deel artikel: