Geerte
Aangepast

Te weinig vrouwelijke wildplassers? 'Statistiek van de koude grond'

Geerte Piening - die vandaag haar boete voor wildplassen aanvocht in de rechtbank in Amsterdam - moet gewoon betalen. De vrouwelijke wildplasser had volgens de rechter desnoods haar behoefte op een urinoir moeten doen.

Hoe precies? Dat werd niet vermeld bij het vonnis. Geerte vond de uitspraak daarom opmerkelijk: "Ik wacht de tutorial van de rechter graag af."

De reactie van Geerte op de uitspraak

De 23-jarige maakte bezwaar tegen de boete die ze in mei 2015 ontving voor wildplassen. Destijds plaste ze noodgedwongen in een zijstraatje van het Leidseplein in Amsterdam en werd ze op heterdaad betrapt.

Ze vindt dat daar te weinig wc's voor vrouwen zijn. Op dit moment zijn er 35 urinoirs en maar vier openbare toiletten waar vrouwen ook naar de wc kunnen.

Er zijn amper vrouwelijke wildplassers.

Rechter

De rechter was het daar niet mee eens. Zijn redenering: "Er zijn amper vrouwelijke wildplassers. Normaal kom ik vooral mannen tegen. U bent pas de tweede vrouw."

Volgens hem is het daarom niet noodzakelijk om evenveel mannen- als vrouwentoiletten te plaatsen. "Het is een service die de gemeente aanbiedt, geen verplichting."

Advocaat Freek van der Brugge - waarmee we eerder Geerte's juridische kansen doorliepen - vindt dat een gedurfde stelling. "Weinig wildplassende vrouwen, dus weinig wc's? Ik heb daar mijn vraagtekens bij." Universitair docent rechten, Joep Lindeman, spreekt zelfs van "statistiek van de koude grond".

De rechter had in dat geval ook het argument kunnen aanvoeren dat ze in haar broek had kunnen plassen.

Joep Lindeman, universitair docent rechten

Dat Geerte daarom haar plas desnoods op een urinoir had moeten doen is volgens Lindeman een gelegenheidsargument. "Dat er een urinoir staat en dat je daar als vrouw met een beetje fantasie uit de voeten kan lijkt mij niet doorslaggevend."

Volgens hem zou de rechter in dat geval ook het argument kunnen aanvoeren "dat ze in haar broek had kunnen plassen".

De rechter verlaagde de boete van Geerte wel van 140 naar 90 euro, omdat zij meer dan twee jaar op haar rechtszaak heeft moeten wachten. "Typisch voor een kantonrechter", volgens Van der Brugge. "Die hakt vaker de boete in tweeën, zodat iedereen enigszins tevreden is."

Bij Geerte's rechtszaak is het probleem, volgens Lindeman, dat alleen de daad 'wildplassen' al strafbaar is. "Dan kun je wel een goeie smoes hebben, maar dat neemt niet weg dat je alsnog die boete moet krijgen. Het zou wat zijn als de rechter ineens zou stellen dat wildplassen mag."

Geerte heeft wel begrip voor het besluit van de rechter. "Het was natuurlijk wel te verwachten, maar ik baal er wel van." Ze laat het er in elk geval niet bij zitten. "Ik ben op dit moment bezig met een plan voor de gemeente en heb een brief naar de wethouder gestuurd. Ik wacht nu nog op een reactie."

Deel artikel: