Aangepast

Waarom onderzoek naar vloeibaarheid van katten nuttiger is dan je denkt

Is een kat vloeibaar of vast? Dat is de vraag die Franse Marc-Antoine Fardin zichzelf stelde. Hij ging op onderzoek uit, kwam tot de conclusie dat katten het allebei kunnen zijn en won er een Ig Nobelprijs mee.

Het was gisteren de 27e keer dat de Ig Nobelprijzen zijn uitgereikt. "Die je uitspreekt als 'ich nobelprijs'", vertelt Kees Moeliker. "Dat is een woordgrapje want als je de spatie weghaalt en het in het Engels uitspreekt krijg je 'ignobel' wat staat voor laag of gewoontjes."

Moeliker won in 2003 een Ig Nobelprijs voor zijn onderzoek naar necrofiele homoseksualiteit onder eenden. Tegenwoordig is hij ook de baas van de Europese afdeling van de Ig Nobelprijs.

De prijzen zijn bedoeld voor wetenschappelijke onderzoeken die je eerst laten lachen, maar je dan aan het denken zetten. De vraag of katten vast of vloeibaar zijn is namelijk wel een serieuze.

"Er is een wetenschapsveld dat zich bezighoudt met de vraag of iets vloeibaar is of vast", vertelt Moeliker. "Deze Franse natuurkundige heeft het probleem op een humoristische wijze benaderd. Het is out-of-the-boxdenken."

Samen met 49 andere mensen kiest Moeliker elk jaar wie er met de prijzen vandoor gaan. Makkelijk is dat niet want ze krijgen jaarlijks meer dan 9000 inzendingen. "Het is misschien nog wel moeilijker om een Ig Nobelprijs te winnen dan een echte", zegt Moeliker lachend.

Bij al die onderzoeken kijken ze maar naar twee dingen: lachen en nadenken. "Die combinatie maakt het unieke wetenschap."

De commissie kijkt dus ook niet naar hoe relevant of toepasbaar een onderzoek. "Dat oordeel mogen mensen zelf vellen, dat is niet aan ons", vertelt Kees. "We willen vooral mensen voor de wetenschap interesseren. Vaak worden mensen wel geprikkeld door dit soort onderzoeken om zich erin te verdiepen en dan blijkt regelmatig dat het toch niet zo moeilijk is als het lijkt."

Het is misschien wel moeilijker om een Ig Nobelprijs te winnen dan een echte Nobelprijs

Kees Moeliker

De ceremonie zelf gaat ook met een knipoog. Zo mocht er tijdens de uitreiking altijd met papieren vliegtuigjes worden gegooid. Maar na een aantal jaar werd dat toch weer teruggedraaid omdat er te veel gegooid werd. Nu mag het publiek drie keer anderhalve minuut vliegtuigjes gooien.

De prijswinnaars krijgen een geldprijs van 1000 miljard Zimbabwaanse dollar (omgerekend 0,0024 eurocent) en een slecht in elkaar geknutseld beeldje.

Miss Sweetie Poo

De winnaars mogen ook een 'lekenpraatje' houden. Dan leggen ze op begrijpelijke manier uit wat hun onderzoek inhoudt. Als het te lang duurt loopt Miss Sweetie Poo, een 8-jarig meisje, het podium op en zegt: "Please stop, I'm bored". Dat blijft ze net zolang doen totdat de spreker z'n mond houdt.

Deel artikel: